Gyulladásos bélbetegség kezelése és súlygyarapodás kannabisszal

Inflammatory bowel disease - HUN

Crohn-betegség, kollagénes és limfocitás vastagbélgyulladás, irritábilis bél szindróma (IBS)

A kannabisz használata gyakori a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők között egy felmérés adatai alapján, amit az Európai Gasztroenterológia és Hepatológia Folyóiratban (European Journal of Gastroenterology and Hepatology) tettek közzé 2011-ben.

A torontói Mount Sinai Kórház és az angol Salford Royal NHS Foundation Trust nemzetközi kutatócsoportja száz colitis ulcerosa és 191 Crohn beteget kerdezett meg, akik tercier-ellátásban részesültek az ambulancián.

A jelentés alapján a colitis ulcerosa és Crohn betegek összehasonlítható aránya próbálta ki (51 százalék és 48 százalék), illetve használja jelenleg is (12 százalék és 16 százalék) a kannabiszt . Azok közül akik kirpóbálták, 33 százaléka a kolitiszes betegeknek és 50 százaléka a Crohn betegeknek elismerte, hogy az olyan gyulladásos bélbetegséggel járó tünetek enyhítésére használta, mint a hasi fájdalom, a hasmenés és a csökkent étvágy.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy: “A kannabisz használat gyakran előfordul IBS betegek körében a tünetek enyhítésére, különösen azok között, akiknek a kórtörténetében szerepel hasi műtét, krónikus hasi fájdalom és/vagy alacsony életminőség index. A kannabinoid származékok terápiás előnyeit IBS esetében tovább kell kutatni.”

Egy kontrollálatlan felméréses tanulmány, ami az Emésztés (Digestion) nevű orvosi folyóiratban jelent meg, megállapította, hogy három hónap orvosi kannabisz után a betegek súlygyarapodást és testtömegindex növekedést jelentettek – ami pozitív az olyan IBS betegek számára, akiknél a folyamatos hányás és hasmenés alultápláltságot és kóros fogyást okozhat. Arról is beszámoltak, hogy javult az általános jóllét érzése, a szociális funkcionálás, a munkaképesség, a testi fájdalom és a depresszió, és csökkent a betegség aktivitási indexe (ami a betegség javulását jelöli).

Forrás:
http://norml.org/news/2011/08/04/cannabis-use-common-among-patients-with-inflammatory-bowel-disease-study-says
https://www.medicaljane.com/2014/06/28/medical-marijuana-and-inflammatory-bowel-disease-ibd/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..