Az orvosok elkezdik kannabisszal kezelni az autizmust

autism cannabis

Izraeli orvosok a kannabiszban ismét az élre törnek. A maga nemében első tanulmány keretein belül gyermekorvos teszteli le, hogy a kannabisz segít-e az autistáknak. Sok anekdotikus bizonyíték kering a gyógynövény előnyeiről, de egyetlen korábbi tanulmány sem vizsgálta meg jobban ezeket az állításokat. Ez az izraeli kutatás egy elengedhetetlen lépés a jövőbeli, kannabisszal való kezelés felé.

Nagyon nagy szükség van erre a vizsgálatra

Dr. Adi Eran a gyermekgyógyászati neurológia osztály vezetője a jeruzsálemi Shaare Zedek Egészségügyi Központban meg akarja vizsgálni, hogy a kannabisz miként hat autista gyermekekre és felnőttekre.

Eran jelenleg engedélyre vár az izraeli Egészségügyi Minisztériumtól, hogy 120 alacsony vagy közepes autizmussal rendelkező betegen tesztelje a gyógynövény hatását. A résztvevők életkora 4 és 30 év között lesz.

Bár sok anekdotikus beszámoló szól a pszichoaktív THC hatásosságáról, Eran tanulmánya a nem pszichoaktív CBD-t fogja vizsgálni. A kutatás a viselkedési tünetekre fog összpontosítani. Az agresszív viselkedés és az akut szorongás lesz a vizsgálat két értékelt tényezője.

A kannabiszt még nem hagyták jóvá Izraelben autizmus kezelésére. Ennek ellenére a növényt már felírták egyéb súlyos tünetek kezelésére.

Ha elfogadják, Eran kutatásai nemcsak az izraeli, hanem világszerte minden beteg számára értékes lesz. Az Egyesült Államokban olyan aktivista csoportok, mint az Anyák Támogatják az Orvosi Kannabiszt Autizmusra (Mothers Advocating Medical Marijuana for Autism – MAMMA) már 2014 óta harcolnak a gyógynövényért.

Bár néhány államban már jóváhagyták az orvosi kannabiszt autizmusra, az eredményeket az orvosok többsége nem veszi komolyan. Az embereken végzett klinikai vizsgálatok nagy lépést jelentenek a kannabisz kezelések hitelesítésében.

Dr. Alan Flashman: Kannabisz és autizmus

Jó bizonyíték a sikerhez

Bár a legtöbb információ a kannabiszról és az autizmusról anekdotikus, van ok azt feltételezni, hogy a gyógynövény terápiás potenciállal rendelkezik a betegség kezelésében. Izraelben a gyógyászati kannabiszt epilepsziás gyermekeknek lehet felírni. Az autista gyerekek mintegy 30%-a epilepsziás is.

Az izraeli kutatók megfigyelték, hogy amikor az epilepsziás és autista gyerekeket orvosi kannabisszal kezelték, javultak a viselkedési tünetek.

Részben ez a megfigyelés vezette Erant arra, hogy elkezdje a vizsgálatot. Azonban a sejtszintű és állati kutatások is a kannabisz sikereit támasztják alá. Még 2013-ban kutatók megállapították, hogy az autista gyerekek immunsejtjeiben működési zavarok lépnek fel.

Senki sem tudja pontosan, mi okozza az autizmust, de az előfordulási ráták gyorsan emelkednek. Egyes bizonyítékok azt sugallják, hogy betegséget részben az immunrendszerben létrejövő zavarok okozzák. Ha erről van szó, a kannabisz potenciálja valós lehet, mivel ennek a gyógynövénynek megvan az a képessége, hogy lecsendesíti a hiperaktív immunválaszt.

Azonban még messze vagyunk attól, hogy felfedezzük a kannabinoidok aktív mechanizmusát autizmusban.

Eran tanulmányára még nem adtak hivatalos engedélyt, de a szülők és a betegek világszerte bizakodóak. Bár egyes régiókban az autizmus igen súlyos formájával elők hozzáférhetnek az orvosi kannabiszhoz, ez a kutatás az első, ami megvizsgálja a gyógynövényt alacsony és közepes súlyosságú páciensek esetében.

Ha engedélyezik is, egy jó ideig nem fogjuk látni az eredményeket. De addig is megnyugtató tudni, hogy a téma kezd végre némi figyelmet kapni.

Forrás:
http://herb.co/2016/09/02/autism/