Az izraeli Ariel Egyetemen elindult az első orvosi kannabisszal kapcsolatos tudományos kurzus

Az Ariel Egyetemen elindították a felsőoktatási tanács által elismert, az orvosi kannabisz használatával kapcsolatos első tudományos oktatást.

A kurzus elindítását Dr. Michael Dor, az Egészségtudományi Kar egészségügyi rendszerének vezető tanára kezdeményezte. Dr. Dor egyben az Egészségügyi Minisztérium fő tanácsadója, családorvosi szakember és korábbi miniszteri tisztviselő.

Dr. Dor szerint a tanfolyam követelményei nagyon szigorúak. 117 tanuló jelentkezését fogadták el a kurzusra, és rengeteg érdeklődőt utasítottak el. Az oktatás keretében a diákok megismerkedhetnek az orvosi kannabisz történetével és jelenlegi helyzetével, a jogi hátterével, az aktív hatóanyagokkal, a klinikai felhasználás területeivel (pl. pszichiátria) a kannabisz termesztésével, és az ehhez használatos különféle technológiákkal (beleértve a terület fejlesztésével foglalkozó starup cégeket is), a szerhez való hozzáállás változásával, morális kérdésekkel és sok minden mással.

Az oktatás az orvosi területen tanuló hallgatóknak szól, és egy évnyi tanulás után érhető el a diákok számára. Előnyt élveznek azok a tanulók, akik rendelkeznek tapasztalattal az egészségügy területén.

Az elmúlt években az orvosi kannabisz használata új lendületet vett. Mivel ez évezredek óta használják, a gyógyszergyártók nem szabadalmaztatják, ezért akadályozhatják az orvosi kutatások elvégzését. Azonban a szer legtöbb orvosi tulajdonsága ismert, amelyeket régóta ki is használnak. Az orvosi kannabisz jóváhagyásának és jogszerű használatának egyik akadálya a marihuána növény könnyű drog státusza, amely az alkoholnál vagy a nikotinnál kevésbé kockázatos, azonban a kemény drogok használatához vezethet – bár tudományos bizonyíték nincs ennek alátámasztására. Még sincs olyan tudományos anyag, amely a szer előnyeit és mellékhatásait vizsgálta.

Manapság a kannabisz rekreációs és nem orvosi felhasználása illegális, de több tízezer fájdalommal, étvágytalansággal, émelygéssel és más problémákkal rendelkező beteg részére engedélyezte használatát az egészségügyi minisztérium. A szer jótékony hatásait megtapasztalva, egyre többen szerették volna elérni a kannabisz legalizálását, amelynek egyik akadálya, hogy a kannabisz nagyon népszerű a kikapcsolódni vágyók körében, és az orvosi kannabisz privát használata a feketepiacra vezette a használókat.

Az oktatásokat Dr. Dor tartja, aki igen elismert tagja az egyészségügyi rendszernek. A tanulók az oktatás során találkoznak majd a kábítószer elleni hatóság képviselőivel is, akik hangot adnak véleményüknek a kannabisz szabadidős használata ellen, azonban nem ellenzik a növény orvosi célú felhasználását.

Az izraeli kutatók jelentős befolyással rendelkeznek ezen a területen, mivel a héber egyetem professzora, Raphael Mechoulam volt az első, aki azonosította a kannabisz aktív hatóanyagát, és több olyan felfedezést tett, amelyek felkeltették a világ érdeklődését.

A kannabisz nem gyógyítja a rákot, azonban csökkenteni képes a kezeléshez használt gyógyszerek mellékhatásait, ezen kívül a gyermekek epilepsziás tüneteit is enyhíti. Egy vezető orvosokból álló testület minden hónapban bizonyítékokat mutat be az orvosi kannabisz különféle területeken tapasztalt hatásairól.

Forrás:
http://www.jpost.com/Business-and-Innovation/Health-and-Science/Israels-Ariel-University-opens-first-academic-course-on-medical-cannabis-477163