Az amerikai kormány elismerte, hogy a kannabisz segíthet az agydaganat elleni küzdelemben

Az amerikai kormány hozzáadott egy oldalt a hivatalos rák tanácsok honlapjához a kannabisz és kannabinoidok használatáról.

“A Nemzeti Rákellenes Intézet, amely része az amerikai Egyészségügy Minisztériumnak (Department of Health), azt tanácsolja, hogy ‘a kannabinoidok hasznosak lehetnek a rák és a rák kezelésével járó mellékhatások kezelésében’ elszívva, sütött formában fogyasztva, gyógyteák használatával, vagy akár nyelv alá permetezéssel.”

A hivatalos kormányzati oldalon egy hosszú lista található a kannabisz gyógyászati hatásairól, többek között: gyulladásgátló hatás, fájdalomcsillapítás, szorongásellenesség, stressz enyhítése, rákelleneség, vírusellenes aktivitás, izomlazító hatás szklerózis multiplex esetében és még sok más.

Az oldal azzal folytatja a leírást, hogy a kannabisz esetében bebizonyosodott, hogy képes elpusztítani a rákos sejteket laboratóriumi kísérletekben.

A kutatók már évek óta tanulmányozzák a kannabisz gyógyászati hasznosságát, de 2015 áprilisában volt az első alkalom, hogy az amerikai kormány által finanszírozott kutatócsoport, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet (NIDA) elismerte, hogy a kannabisz kivonatok segíthetnek elpusztítani bizonyos rákos sejteket és csökkenteni más daganatos sejtek méretét.

A NIDA csendben felülvizsgált egy oldalt a honlapján, -“Drog Tények: A Marihuána Gyógyszer?”-, melynek javított változatában most már ez áll:

Egy sejtkultúrás kutatás igazolta, hogy a marihuána növényből származó, tiszta kivonat lassíthatja a rákos sejtek növekedését az agydaganatok legsúlyosabb fajtájánál.

A frissítés a 2014 novemberében a Londoni Szent György Egyetem (St. George’s, University of London) tudósai által kiadott Molekuláris Rák Terápiák (Molecular Cancer Therapies) című folyóiratban megjelent kutatást ismeri el. A kutatók azt találták, hogy a THC, a kannabisz fő pszichoaktív összetevője, és a kannabidiol, egy kivonat, “drámai csökkentést” okozott glioma daganatok növekedésében, egerekben. A gliomák mintegy 80 százalékát teszik ki a rosszindulatú agydaganatoknak emberekben.

Tanulmány: A kannabinoidok kombinálása szükséges lehet a hatékony rákkezeléshez

“Megmutattuk, hogy a kannabinoidok szerepet játszhatnak az egyik legagresszívabb daganatos megbetegedés kezelésében felnőttek esetén,” írta Dr. Wai Liu, a tanulmány vezető szerzője a tavalyi Huffington Post című folyóiratban.

A kongresszus azon rendelete ellenére, hogy az Amerikai Igazságügyi Minisztérium nem avatkozhat bele olyan államok ügyeibe, ahol az orvosi kannabisz legális, mégis azt mondják, hogy továbbra is a vádemeléssel járnak majd el olyan egyének és szervezetek ellen, akik és amelyek a gyógyszer eladásával sértik a szövetségi törvényeket.

Malik Burnett, a Drog Politikai Egyesület vezetője azt mondta a VICE News-nak, hogy a NIDA legutóbbi beismerése az orvosi kannabisz hatékonyságáról, párosulva az Amerikai Igazságügyi Minisztérium fogadalmával, miszerint továbbra is lecsapnak a drogra, egyenértékű a szövetségi kormány “hatalmas képmutatásával”.

“Az Igazságügyi Minisztérium továbbra is letartóztatással és üldözéssel fenyegeti a betegeket annak ellenére, hogy a kongresszus megszavazta az Igazságügyi Minisztérium közbelépésének megakadályozását olyan államokban, ahol már kimondták az orvosi kannabisz törvényeket,” mondta Burnett. “Ezek csupán a hatalmas képmutatás jelei a szövetségi kormány részéről, amikor a kannabisz kérdése felvetődik.”

A klinikai bizonyítékok támogatják az orvosi kannabiszt

Az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerellenőrző Hatóság (FDA) nem hagyta jóvá az orvosi kannabiszt semmilyen betegség kezelésére, viszont jóváhagyta a kannabinoid vegyületeket tartalmazó gyógyszereket pirula formájában.

A NIDA a honlapján megjegyzi, hogy “további kutatások több gyógyszert eredményezhetnek”, de az intézetet azzal vádolják, hogy az orvosi kannabisz kutatásokat valójában megakadályozzák, monopolhelyzetet teremtve kutatási célokra termesztett fűvel.

A NIDA fenntart egy szerződést a Mississippi Egyetemmel, amely “kutatási-minőségű kannabiszt” termeszt és szállít, bár néhányan azon kevesek közül, akik hozzájuthatnak a kormány füvéhez, úgy jellemezték azt, mint gyenge minőségű “gazt”, barna és tele van magokkal, illetve szárakkal. Míg a NIDA nem közvetlenül szabályozza, hogy kik azok akik kannabiszt kaphatnak kutatási célokra, van egy fáradságos háromlépcsős jóváhagyási folyamat, amelyben a kérelmezőnek meg kell felelnie annak érdekében, hogy kannabiszhoz juthasson.

Forrás:
https://news.vice.com/article/a-us-government-agency-quietly-acknowledged-that-marijuana-may-help-fight-brain-tumors
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/cannabis-pdq
http://www.anonews.co/u-s-government-marijuana/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..