A Teva Pharmaceuticals szerint eljött az orvosi kannabisz ideje

Úgy tűnik, hogy az izraeli gyógyszeripari cég, a Teva, beteszi a lábát az orvosi kannabisz piacra és egy folyamatban lévő részesedésszerzés valamelyest enyhíti a fájdalmat, ami abból fakad, hogy a legfőbb gyógyszerük a Copaxone szabadalma lejár.

A Teva, a The Marker jelentése szerint, ajánlatot tett a One World Cannabis-nak (OWC), hogy megvásárolja a cég szabadalmait. A One World kezeléseket fejleszt kannabisz vegyületek használatával krónikus fájdalom kezelésére, myeloma multiplexre és egyéb betegségekre.

Az OWC nemrég beszámolt egy tanulmányról, amit a Sheba Medical Center végzett, amely azt mutatta, a rosszindulatú myeloma multiplex sejtek 60%-kal csökkentek 24 órával az után, hogy a kannabisz növény hatóanyagaival kezelték őket. Az OWC még a korai szakaszában van egy gyógyszer fejlesztésének, de a cég arra számít, hogy a kezelést engedélyeztetik és receptre kapható lesz azoknak a myeloma betegeknek, akik jogosultak kannabisz alapú kezelésekre.

Az OWC felvette Dr. Yehuda Baruchot kutatási igazgatónak, az Izraeli Egészségügyi Minisztérium Kannabisz Egységének egykori vezetőjét.

A myeloma multiplex a második leggyakoribb leukémia a non-Hodgkin limfóma után. Ez 100,00-ből minden hatodik embert érint és a fehérvérsejteket támadja meg, amelyek ellenanyagokat termelnek a fertőzések leküzdésére. A rosszindulatú daganatos sejtek összegyűlnek a csontvelőben, ahol zavarják a fehérvérsejtek normális termelődését. A betegséget vérvizsgálattal diagnosztizálják és gyógyíthatatlan, de szteroidokkal, kemoterápiával vagy proteázominhibitorokkal kezelhető. Az öt éves túlélési arány 45%.

Azt a hírt, hogy a Teva szeretné megvásárolni OWC kannabisz szabadalmait, az a bejentés kíséri, hogy a Cannabics Pharmaceuticals két Teva vezetőt jelölt ki a tanácsadó testületébe.

Cannabics székhelye Maryland és mint az OWC, izolált kannabisz hatóanyagok használatával fejleszt kezeléseket.

A Tevának jó ötletnek tűnhet az amerikai orvosi kannabisz ágazatba való betörés, és a házilag termesztett orvosi kannabisz cégek szabadalamainak megszerzése, hiszen hamarosan elveszíti egyik vezető gyógyszerének, a Copaxone-nak a szabadalmi védelmét, amely a vezető kezelés szklerózis multiplexre.

A Teva jelenleg megpróbálja felvásárolni az olyan versenytársait, mint a Mylan, amely mindeddig ellenállt a Teva törekvéseinek, annak ellénére, hogy az előbbi felemelte a licitet 3 milliárd dollárra. A Mylan nemcsak hogy elutasította az ajánlatot, de elnöke Robert Coury az mondta egy ilyen üzlet illegális lenne.

Februárban az FDA azt mondta, hogy megfontolja a Teva kérelmét: a cég a Vicodin hatóanyagának kibocsátását szeretné meghosszabbítani, azonban már egy új, visszaéléstől elrettentő formában. A Vicodin egy igen népszerű gyógyszer, de mivel könnyen vissza lehet vele élni, így a Teva piacra lépése előnyös lehet a Vicodin felhasználóknak, az orvosoknak és a Tevanak. Ennek fényében érthető a Teva ajánlata az OWC szabadalmaira és az orvosi kannabisz piacra való belépése valószínűleg több, mint puszta kísérletezés.

Forrás:
http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/teva-pharmaceuticals-thinks-its-high-time-for-medical-marijuana/2015/07/21/