A kannabisz biztonságossabb és hatásosabb, mint a vényköteles gyógyszerek

Dr Sanjay Gupta - HUN

Egy új tanulmány, ami a Drog és Alkohol Áttekintés (Drug and Alcohol Review) folyóiratban jelent meg, megállapította, hogy az emberek egyre nagyobb számban helyettesítik a vényköteles gyógyszereket, az alkoholt és a tiltott kábítószereket kannabisszal, ezzel jelezve, hogy a közvélemény kezdni megérteni a növény gyógyászati előnyeit.

A 473 felnőtt kannabisz használó közül, akiket az Addiktológiai Centrum Kutatói kérdeztek British Columbia-ban, a válaszadók több mint 86 százaléka jelentette azt, hogy egy vagy több anyagot feladott a kannabisz miatt, a többség (80,6 százalék) a gyógyszerekről mondott le a nem toxikus alternatíva javára . A 40 év alattiak szintén nagyobb valószínűséggel helyettesítik mind a hármat kannabisszal, bizonyítva annak előnyös felhasználását rekreációs és gyógyászati célokra egyaránt.

Azok az emberek akik krónikus fájdalomtól szenvednek különösen hajlanak rá, hogy a kannabisszal helyettesítsék a vényköteles gyógyszert, tekintettel több nemrégiben megjelent tanulmány, amely leírja hatékonyságát fájdalomra, a betegek életminsőségének javításában és hogy nem jelent veszélyt súlyos káros mellékhatások szempontjából. De számos olyan tanulmány van, amely támogatja azt az elképzelést, hogy a kannabisz biztonságosabb és hatékonyabb alternatívája a veszélyes, addiktív tablettáknak sok betegség esetében.

Egy másik tanulmány szintén azt a megállapítást erősíti, hogy a kannabisz segít az embereknek a veszélyesebb szereket egy jóval veszélytelenebbre cserélni.

A tanulmány, ami az Ártalomcsökkentés Folyóirat (Harm Reduction Journal) 2009-es számában jelent meg, 350 gyógyászati kannabisz használót vizsgált meg és megállapította, hogy 65%-uk használ kannabiszt a vényköteles gyógyszerek helyettesítésére, 40%-a használja az alkohol helyettesítőjeként és 26%-a használja tiltott kábítószerek helyett. Három beteg használt kannabiszt, hogy segítsen nekik leszokni a dohányzásról. A leggyakoribb okai a helyettesítésnek a kevésbé káros mellékhatások, a jobb tünetkezelés és a kevesebb elvonási tünet volt.

Tehát miközben mindannyiunknak azt mondták, hogy a kannabisz azért veszélyes, mert “kapudrog”, a tudósok most “kilépő drognak” nevezik az ártalomcsökkentés keretében. A cél az, hogy azok a betegek, akik nem képesek elérni a teljes absztinenciát, egy biztonságosabb gyógyszerrel helyettesítsék azokat a szereket, amik sokkal veszélyesebbek.

A kannabisz szó szerint kiválthatná ezeket a vényköteles gyógyszereket:

Vicodin

  1. VICODIN (fájdalomcsillapítók)

Több vizsgálat is megállapította, hogy a kannabisz egy hatékony kezelési lehetőség a krónikus fájdalommal szenvedőknek. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) adatai alapján, 44 amerikai hal meg minden nap fájdalomcsillapító túladagolásban.

Xanax

  1. Xanax (szorongás elleni gyógyszerek)

Nem mindenki tudja kezelni a szorongást kannabisszal. Néhány embernél a fűszívás akut szorongást és paranoiát okoz, de ez a hatás leginkább ahhoz kapcsolódik, hogy a felhasználó milyen kannabisz fajtát fogyaszt. Míg a sativa fajták, amik fejben fejtik ki hatásukat, képesek szorongást indukálni (különösen gyakorlatlan felhasználók esetében), az indica fajtákról kimutatták, hogy csökkentik a szorongást.

Adderall

  1. Adderall (stimulánsok)

Csak úgy ahogy azoknak az embereknek, akik szorongástól szenvednek figyelnük kell arra, hogy milyen kannabisz fajtákat használnak a betegségük kezelésére, azoknak akik szeretnék kannabiszra cserélni a vényköteles stimulánsukat, tisztában kell lenniük azzal, hogy a sativa fajták (szemben az indicakkal) hatékonyabbak az ADHD és az ADD kezelésében.

Ambien

  1. Ambien (altatók)

A kannabisz használata alvási problémák kezelésére egyike a leggyakoribb alkalmazásoknak. Tanulmányok és anekdotikus beszámolók azt mutatják, hogy biztonságosabb és hasonlóan hatékony álmatlanság kezelésére, mint az olyan receptre kapható gyógyszerek, mint például az Ambien.

Zoloft

  1. ZOLOFT (antidepresszánsok)

Sok orvosi kannabisz beteg (és számos tanulmány) találta úgy, hogy a kannabisz hatékony kezelési lehetőségként szolgál depresszióra. Bár lehet, hogy nem mindenkinek megfelelő, kutatások kimutatták, hogy a kannabisz használatnak kevesebb súlyos mellékhatása van, mint az antidepresszánsoknak.

Forrás:
http://www.attn.com/stories/3609/prescription-drugs-that-can-be-replaced-marijuana?utm_source=mpp&utm_medium=fbpost&utm_campaign=influencer
http://illegallyhealed.com/a-doctor-presents-the-case-that-cannabis-is-safer-than-opioids-heres-why-you-should-care/