A tinédzserek kannabiszhasználata 22 éves mélyponton, a legújabb szövetségi jelentés szerint

A felnőttek kannabisz használata viszont növekszik.

2016-ban Amerikában az országos kannabiszhasználat a 12-17 éves korosztályban a legalacsonyabb szintre csökkent több mint két évtized alatt, a legújabb szövetségi felmérés adatai szerint.

Tavaly a serdülők 6,5 százaléka használt havi rendszerességgel kannabiszt, a Nemzeti Kábítószer-felhasználási és Egészségügyi Felmérés szerint. Ez statisztikailag jelentős csökkenést jelent a 2014-es helyzethez képest, amikor az ország első rekreácis kannabisz üzletei megnyitottak Washington államban és Coloradoban.

A felmérés szerint utoljára 1994-ben volt ilyen alacsony a tinik kannabisz használata.

Előző-havi kannabiszhasználat a 12 éves vagy annál idősebb embereknél, korcsoportonként: Százalékok, 2002-2016 (SAMHSA.Gov)

A közegészségügyi szakemberek inkább aggódnak a serdülőkorúak, mint a felnőttek kábítószer-használata miatt, mert a serdülőkori agy még fejlődésben van. A tinédzserkori kábítószer-használat számos későbbi egészségügyi problémához kapcsolódik, beleértve a függőségeket, bűnözői magatartást és kognitív deficiteket.

A kannabiszhasználattal kapcsolatos tendenciák dacolnak azok a figyelmeztetéseivel, akik ellenzik a legalizálást, és akik régóta azt jósolják, hogy a kannabisz korlátozás lazítása “téves üzenetet küld” a tizenéveseknek és növeli a tinédzserek kábítószer-használatát.

Tanulmány: Amerikában csökkent a kannabisz használat a serdülők körében

Másrészről szövetségi adatok azt mutatják, hogy a felnőttek kannabiszhasználata emelkedik. Tavaly a 18 és 25 év közötti amerikaiak 20,8 százaléka legalább havonta használt kannabiszt, 1985 óta ez a legmagasabb szám. 2016-ban a 26 és 34 év közötti felnőttek 14,5 százaléka használt kannabiszt havi rendszerességgel, 1985 óta ez szintén a legmagasabb.

Ezek a számok már évtizedek óta emelkednek, jóval a törvényes rekreációs és orvosi kannabisz megjelenése előtt. A felmérés nem nyújt trendadatokat az idősebb korosztályokról, de más tanulmányok kimutatták, hogy a kannabisz használata leggyorsabban a középkorú és idősebb felnőttek körében növekszik.

Gyógyászati legalizáció és a fiatalok

Míg a kannabiszhasználat növekedett a felnőttek körében, a felmérés szerint az előző-havi alkoholfogyasztás csökkent. Az elmúlt évben a 18 évenél idősebb felnőttek 55 százaléka fogyasztott legalább havonta alkoholt, szemben a 2015-ös 56 százalékkal. A kismértékű csökkenés statisztikailag szignifikáns volt, és némi hitelességet kölcsönöz annak az elképzelésnek, hogy egyes felnőttek az alkoholt kannabisszal helyettesítik.

A közegészségügyi kutatás általában azt mutatja, hogy az alkoholfogyasztás károsabb hatással van az egyénekre és a társadalomra, mint a kannabiszhasználat, bár a kannabisz szintén jelent bizonyos kockázatot a felhasználók számára.

Országosan, az amerikai felnőttek több mint 60 százaléka mondja azt, hogy a kannabisznak legálisnak kellene lennie, a 2017 augusztusi Quinnipiac-felmérés szerint.

Forrás:
http://www.thecannabist.co/2017/09/07/teen-marijuana-use-decline/87535/