A kannabisz legalizálása után csökkent a tinédzserek kábítószerhasználata Coloradóban

Az új oszágos felmérési adatok szerint a legalizálást követően Coloradóban a serdülőkori kannabiszhasználat közel egy évtized óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

A kábítószer-használattal és az egészséggel foglalkozó nemzeti felmérésben található állami szintű számok azt mutatják, hogy a 12-17 év közötti Coloradói fiatalok valamivel több mint 9 százaléka fogyasztott 2015-ben és 2016-ban havi rendszerességgel kannabiszt, ami az előző időszakhoz képest jelentős csökkenést mutat. Ez a legalacsonyabb havi kannabiszhasználat az államban 2007-2008 óta, ráadásul a csökkenés nem csak a kannabiszra vonatkozik, hanem a tinédzserek alkohol, dohány és a heroinhasználata is jelentősen csökken az államban.

Colorado, amely 2014-ben az országban elsőként nyitottam meg piacát kannabisz rekreációs használata előtt, mind az ellenzők, mind a támogatók körében példaként szolgál. Egy felmérés eredményei szerint tavaly Colorado első helyen állt az államok között a serdülőkorúak kannabisz fogyasztásában, amely a legalizáció ellenzői szerint igazolja, hogy a piacnyitás nem védi meg a fiatalokat a kábítószerhasználattól. Idén egy éles esést követően Colorado már csak a 7. helyen áll a rangsorban, sőt egy másik felmérés szerint a coloradói fiatalok országos szinten csak a középmezőnyben találhatók a kannabisz fogyasztás szempontjából.

“Úgy tűnik, hogy a tinédzserek használata mostmár, hogy az állami és a helyi hatóságok felügyelik a kannabisz termelését és értékesítését, csökken” – nyilatkozta Brian Vicente, aki a coloradoi kannabisz népszavazás kezdeményezésének egyik szerkesztője. “Komoly büntetés jár azoknak, akik kiskorúak részére értékesítenek, és a szabályozott kannabisz-vállalkozások éberen ellenőrzik a személyi okmányokat.”

Az új országos adatok azt mutatják, hogy a serdülőkori kannabiszhasználat országos szinten 2016-ban visszaesett. Egyetlen államban sem növekedett a tizenéves használók száma jelentős mértékben, – többek között Kaliforniában, Coloradoban, Marylandben, New Jerseyben és Texasban – a kannabiszhasználat jelentősen csökkent.

A fogyasztás azonban megnövekedett a 18-25 éves korosztály és a 26 évesnél idősebb felnőttek körében. Az alkoholfogyasztás ezzel egy időban csökkenni kezdett a felmérési adatok szerint.

Coloradóban a 18-25 éves, havonta alkoholt fogyasztók száma 4 ponttal csökkent. Ez a korosztály hajlik a leginkább a kannabisz fogyasztására, amely azt sugallja, hogy számos fiatal inkább füstöl a lerészegedés helyett, most hogy ez a lehetőség elérhető számukra.

Így a legalizáció komoly győzelemnek tűnik a közegészségügy szempontjából, feltéve, hogy a közegészségügyi szakemberek tisztában vannak a kannabisz fogyasztásának hatásaival az alkoholizálás hatásaival szemben.

Forrás:
https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2017/12/11/following-marijuana-legalization-teen-drug-use-is-down-in-colorado