Egy tanulmány szerint az orvosi kannabisz legalizálása csökkenti a halálos közlekedési balesetek számát

Az orvosi kannabisz legalizálása – beleértve a kannabisz patikákat – az országúti balesetek csökkenését eredményezheti. Ez derül ki abból tanulmányból, amit a Közegészségügy Amerikai Folyóirata (American Journal of Public Health) tett közzé.

Az 1985-2014 közötti halálozási statisztikákat elemezve a kutatók megvizsgálták az orvosi kannabisz törvények és a halálos közlekedési balesetek közötti kapcsolatot, többszintű statisztikai modellekben, figyelembe véve a mai világi trendeket. Ezt a kapcsolatot megvizsgálták külön-külön az egyes államokban, ahol elérhető az orvosi kannabisz és emellett értékelték a kapcsolatot a kannabisz patikák és a halálos közlekedési balesetek között.”

A tanulmány megállapította, hogy azokban az államokban, ahol elérhető volt az orvosi kannabisz, általában alacsonyabb volt a közlekedési halálozási arány, mint azokban az államokban, ahol nem volt elérhető. Az orvosi kannabisz törvényekhez a közlekedési halálesetek számának azonnali csökkenése köthető a 15-24 és a 25-44 évesek körében, és minden egyes évvel további fokozatos csökkenés figyelhető meg a 25-44 évesek között.

A kutatók megállapították, hogy az állam-specifikus eredmények szerint összesen 7 államban csökkent a balesetek száma az orvosi kannabisz bevezetése után, és a kannabisz patikákkal rendelkező államokban javuló halálozási statisztikát tapasztaltak a 25-44 évesek körében.

A tanulmány szerint az orvosi kannabisz legalizálása és a kannabisz patikák elérhetősége egyaránt a közlekedési balesetek csökkenéséhez vezethet, különösen a 25-44 évesek körében.

Professzor Silvia Martins szerint, aki a tanulmány vezető szerzője, a javuló eredmények valószínűleg az alkoholfogyasztás csökkenéséhez köthetőek.

“Bizonyítékot találtunk arra, hogy azok az államok, amik rendelkeznek orvosi kannabisz törvényekkel, szemben azokkal amik nem, átlagosan alacsonyabb arányban tettek jelentést arról, hogy a járművezetők volán mögé ültek túlzott italfogyasztás után,” mondta Martins egy sajtóközleményben.

A vizsgálat, amit a Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolája végzett; ide kattintva megtalálható.

Forrás:
http://thejointblog.com/legalizing-medical-cannabis-reduces-traffic-fatalities-finds-study/