Brazília engedélyezi az orvosi kannabisz otthoni termesztését

Brazília Szociális Bizottsága (Comissao de Assuntos Sociais) ezen a héten jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely legalizálná az orvosi kannabisz otthoni termesztését – ez a lépés rávilágít arra, hogy a dél-amerikai országban jobb és olcsóbb hozzáférést kell biztosítani ezekhez a termékekhez.

Ha a tervezet törvénnyé válik csak a betegek, a betegegyesületek vagy a rokonok lesznek jogosultak arra, hogy termesszenek és előállítsanak orvosi kannabiszt.

Brazíliában jelenleg egyetlen módon lehet legálisan orvosi kannabiszhoz jutni, ha a betegek egyedi import engedélyt kapnak. Mivel az import nagyon drága, az otthoni termesztés növelné a hozzáférést számos olyan beteg számára, akik “ma még csak nem is álmodnak arról, hogy hozzáférhetnek a legálisan behozott kannabiszhoz” – mondta Margarete Brito, az APEPI, egy orvosi kannabisz egyesület koordinátora.

“Ez azt jelenti, hogy a brazil piacon való exporttevékenységet kereső vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk, hogy az ár kritikus kérdés, és a betegek túlnyomó többsége a mostani áraknak köszönhetően nem engedheti meg magának az importált termékeket,” – mondta Brito.

De nem mindenki meg van győződve arról, hogy az otthoni termelés megoldja a hozzáférés problémáját.

Marcelo De Vita Grecco, a Centro de Excelencia Canabinoide vezérigazgatója és társalapítója, ami az orvosi kannabisz oktatást biztosítja Brazíliában, nagyra értékeli a kormány igyekezetés, hogy megpróbáljon megoldást találni, de “a betegeknek hozzáférést kell biztosítani a szabványosított és biztonságos termékekhez, és az otthoni termesztés túl kockázatos. Emellett nagyon kényelmetlen, mintha a saját olívaolajunkat kellene elkészíteniünk. Képzeljük el, hogy minden alkalommal, amikor friss olajat szeretnénk, a saját olajbogyóinkat kellene kipréselnünk.”

Bár ez jelentős jogalkotási lépés, a törvényjavaslat most a Szenátus Alkotmányügyi, Igazságügyi és Állampolgársági Bizottságához (Comisao de Constituicao, Justica e Cidadania) kerül. Ezt követően megvitatják a Szenátus plenáris ülésen és a Képviselőházban.

A bizottság megjegyezte, hogy nagyjából 2 millió brazil szenved epilepsziában. Az esetek közül mintegy 600 ezer kezelhetetlen epilepszia, és az orvosi kannabisz az egyetlen megoldás.

A törvényjavaslat módosítaná a 2006. évi 11.343 törvényt, amely lehetővé tenné az orvosi kannabisz otthoni termelését orvosi rendelvény alapján indokolt mennyiségben, valamint a vetőmagok és növények behozatalát.

Forrás:
https://mjbizdaily.com/brazil-looks-to-home-grows-to-expand-medical-marijuana-access-but-is-it-enough