Az orvosi kannabisz megadóztatása “diszkriminatív” – mondják a kanadai orvosok

Az orvosi kannabisz megadóztatása 50 kanadai orvos csoportja szerint “diszkriminatív”, és azt szeretnék, hogy a szövetségi kormány eltörölje azt a tervét, hogy pénzt vesz el a kannabisz-betegektől. Azt mondják, hogy a rendszer igazságtalan – mert az országban senki másnak nem kell adót fizetni a gyógyszereiért -, és veszélyes is, mivel megnehezíti a betegek számára a kannabiszhoz való hozzáférést, ezért arra kényszerülnek, hogy káros alternatívákat használjanak.

“Az orvosi kannabisz esetén javasolt új adók diszkriminálják a betegeket” – mondta Dr. Michael Verbora egy nyilatkozatban. “Minden receptre felírt gyógyszer adója nulla.”

Dr. Verbora, aki a Canabo Medical Clinic kannabisz érdekképviseleti csoport orvosi igazgatója, hozzátette, hogy az orvosi kannabisz megadóztatása súlyosbíthatja az ópioid járványt azzal, hogy pénzügyi korlátokat teremt az olyan fájdalomcsillapítók biztonságosabb alternatíváival szemben, mint a Percocet.

“Egy olyan időben, amikor ópiát-válságban szenvedünk, az utolsó dolog az olyan pénzügyi akadályok bevezetése, amelyekkel megakadályozzuk a betegek biztonságosabb alternatívákhoz való hozzáférését” – tette hozzá Verbora.

De Ottawa szerint az extra költségre azért van szükség, hogy az embereket meggátolja abban, hogy azért váljanak orvosi kannabisz betegekké, mert így el tudják csalni az adót.

“Nem akarjuk, hogy az adózási szintek ösztönözzék az embereket arra, hogy ezt a rendszert helytelenül használják fel, ezért azt javasoljuk, hogy a nem orvosi és orvosi adózási szinteket összehangolják” – mondta Bill Blair parlamenti titkár a múlt hónapban.

Azonban már létezik egy rendszer a gyanús betegek kiszűrésére. A jelenlegi szabályozás szerint a betegeknek időszakosan meg kell megújítaniuk a kannabisz-ajánlást. A leghosszabb idő az ajánlások között 12 hónap, így az orvosok esélyt kapnak pácienseik igényeinek újraértékelésére legalább évente egyszer. Ez azt jelenti, hogy az orvosok könnyedén el tudják kasználni azokat, akik visszaélnek a rendszerrel.

Természetesen a szövetségi kormány terveinek hátsó szándékai is lehetnek. Egy orvosi kannabisz iparág bennfentes szerint Kanadában 2030-ra 2 millió orvosi kannabisz beteg lehet. És ez nagy összegű potenciális bevételt eredményezne a kormány számára.

Forrás:
https://www.civilized.life/articles/taxing-medical-marijuana-is-discriminatory-canadian-doctors/