A választás napján hét amerikai állam legalizálta a kannabisz használatát

Election-2016-Results-257

Kedd este többségi szavazással Kalifornia, Nevada, Maine és Massechusetts legalizálta a rekreációs kannabiszt, Florida, Arkansas és Észak-Dakota pedig az orvosi kannabiszt.

A kannabisz szövetségi szinten (országosan) még mindig illegális, bár a rekreációs használat már négy államban – Oregonban, Washingtonban, Alaszkában és Colorádóban – legális, plusz Washington Columbia Kerületében (D.C.).

california-300x184Kalifornia legalizálta a kannabiszt

A kaliforniaiak megszavazták a kannabisz legalizálásáról szóló 64-es javaslatot. Ez a kannabisz tiltásának végét jelenti Amerika legnagyobb államában. Amit életbe lép a 64-es javaslat a kannabisz minden formájának használata legális lesz a 21 évesnél idősebbek számára. Ebbe nyolc uncia (28 gr.) birtoklása és legfeljebb hat növény termesztése tartozik bele. Az engedélyhez kötött kannabisz kiskereskedelem szabályozott rendszere is megengedett az intézkedés szerint.

 

A 64-es javaslat az egyes kannabisszal összefüggő bűncselekményekért járó büntetéseket is mérsékeli. Ebbe beletartozik a 7-15 növény termesztésének szabálysértéssé való minősítése bűncselekémény helyett. Ez a változás visszamenőleg is érvényes, tehát több száz fogvatartottat fognak szabadon bocsátani, amint az új szabályozást életbe lép.

A 64-es javaslat teljes szövegét itt lehet elolvasni.

nevada-marijuana-billNevada legalizálta a kannabiszt

A kannabisz legalizációjáról szóló 2-es Kérdést megszavazták Nevadában. A 2-es Kérdés szinte teljesen a colorádói 64-es Módosítás mintájára készült, amit 2012-ben szavaztak meg. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a 21 évesnél idősebbek egy uncia (28 gr.) kannabiszt birtokoljanak. Azt is lehetővé teszi számukra, hogy hat növényt termesszenek, és engedélyezi a szabályozott kannabisz kiskereskedelmi üzletek ellenőrzött rendszerét. A kezdeményezés egyértelműen lehetővé teszi a nem állambeliek számára, hogy törvényesen vásárolhassanak és használhassanak kannabiszt.

A kezdeményezés kevesebb mint két hónap múlva, január 1-én lép hatályba. Azonban a kannabisz kiskereskedelmi egységek valószínűleg csak valamikor 2018-ban nyithatnak meg.

A 2-es Kérdés teljes szövege ide kattintva olvasható.

mainemarijuanaMaine legalizálta a kannabiszt

Maine lett a következő állam ami legalizálta kannabiszt az 1-es Kérdés jóváhagyásával

A maine-i szavazók jóváhagyták az 1-es kérdést, ami legalizálja a kannabiszt. A kezdeményezés a kannabisz birtoklását és egyéni termesztését legalizálja 21 éves kor felett. A törvény a kannabisz kiskereskedelmi üzleteket is legalizálja, amiket kannabisztermesztő központok látnak el.

Az intézkedés legfeljebb két és fél uncia (70 gr.) kannabisz birtoklását teszi lehetővé, ami lényegesen magasabb, mint az egy unciás (28 gr.) határérték amit abban a négy államban határoztak meg, amelyek a választás előtt legalizálták a kannabiszt; Washingtonban, Coloradoban, Oregonban és Alaszkában. Mint az utóbbi háromban, az 1-es Kérdés legfeljebb hat növény (12 éretlen növények) termesztését teszi lehetővé.

Az állam mezőgazdasági és erdőgazdálkodási hivatala fogja szabályozni a kender – mint mezőgazdasági termék – termesztését és forgalmazását. 10%-os forgalmi adót vetnek ki a kannabiszra.

Az intézkedés teljes szövegét ide kattintva lehet elolvasni.

massachusetts-marijuana-billA massachusettsi szavazók legalizáták a kannabiszt

A 4-es Kérdés megszavazásával Massachusetts lett az 5. állam az USA-ban ahol véget ért a kannabisz tilalom, Washington, Colorado, Alaszka és Oregon után.

Amit életbe lép a 4-es Kérdés a kannabisz használata legális lesz a 21 évesnél idősebbek számára. Ebbe nyolc uncia (28 gr.) birtoklása és legfeljebb hat növény termesztése tartozik bele. Az engedélyhez kötött kannabisz kiskereskedelem szabályozott rendszere is megengedett az intézkedés szerint.

A 4. kérdés akár 10 uncia (280 gr.) kannabisz birtoklását is lehetővé teszi egy magánlakásban. Az egyetlen olyan legális kannabisz állam, ahol több kannabisz lehet valakinél ha otthon van Oregon, ott nyolc uncia (226 gr.) a határ.

A 4-es Kérdés teljes szövege ide kattintva olvasható.

floridamedcan-marijuana-billFlorida legalizálja az orvosi kannabiszt

A floridai szavazók túlnyomó többségben jóváhagyták 2-es Módosítást. Miután hatályba lép, az alkotmány módosítása legalizálja a kannabisz gyógyszerként való használatát, beleértve a kannabisz gyógyszertárak rendszerét.

A 2-es Módosítás jóváhagyásával Florida lett az első deli állam ami teljesen legalizálta az orvosi kannabiszt. A törvény lehetővé teszi a kannabisz gyógyászati célú birtoklását és használatát azok számára akik rendelkeznek a kezelőorvosuk ajánlásával. A kezdeményezés alapján létrejön a gyógyszertárak szabályozott rendszere, amit bármelyik erre jogosult beteg igénybe vehet.

Az új törvény értelmében az állami gyógyszertárak valamikor 2018-ban lépnek működésbe. A 2-es Módosítás teljes szövegét itt lehet olvasni.

arkansasmarijuanaArkansas legalizálta az orvosi kannabiszt

A most megszavazott A 6-os ügy törvényessé teszi a kannabisz gyógyászati felhasználását és engedéllyel rendelkező boltokban történő forgalmazását. Az állam és az önkormányzatok adókat vethetnek ki a gyógyászati kannabiszra, ezen adóbevételek egy részét pedig a törvény szerint oktatási és egészségügyi projektbe fogják visszaforgatni.

A 6-os ügy teljes szövegét itt lehet elolvasni.

 

 

 

Legalize-ND-marijuana-billÉszak-Dakotában legalizálták az orvosi kannabiszt

Az 5-ös Intézkedés lehetővé teszi a kannabisz gyógyászati célú birtoklását és használatát azok számára akik orvosi ajánlással rendelkeznek. A kezdeményezés lehetővé teszi a betegek számára, hogy “szigorúan szabályozott közhasznú betegközpontoktól orvosi kannabiszt vásároljanak, amik engedéyt kaptak az államtól korlátozott mennyiságű kannabisz termesztésére és értékesítésére”. Azok, akik több mint 40 mérföldre laknak egy ilyen központtól, saját otthonukban termeszthetnek.

 

Ez a lista azokról a betegségekről amiknek megfelelve valaki orvosi kannabiszt használhat az 5-ös Intézkedés értelmében:

Rák és annak kezelései
Epilepszia
Szklerózis multiplex
HIV/AIDS
Hepatitis C
Glaukóma
Amiotrófiás laterális szklerózis (ALS vagy Lou Gehrig-betegség)
Poszt-traumás stressz zavar (PTSD)
Alzheimer-kór (dementia)
Crohn-betegség
Fibromialgia
Gerinc ferdülés
Egy olyan krónikus vagy súlyos betegség, egészségügyi állapot, vagy kezelés, aminek következménye egy vagy több az alábbiak közül:
– Kachexia
– Sorvadásos szindróma
– Súlyos egészségkárosodást okozó fájdalom, ami nem reagál a korábban felírt gyógyszerekre vagy sebészeti intézkedésekre több mint három hónapig, vagy amelyek esetében a kezelési lehetőségek súlyos mellékhatásokkal járnak
– Kezelhetetlen hányinger
– Görcsrohamok
– Súlyos és tartós izomgörcsök

5-ös Intézkedés teljes szövege itt olvasható.

Forrás:
http://www.thefader.com/2016/11/08/recreational-marijuana-california-massachusetts
http://thejointblog.com/california-voters-legalize-cannabis/
http://thejointblog.com/nevada-legalized-cannabis/
http://thejointblog.com/massachusetts-voters-legalize-cannabis/
http://thejointblog.com/florida-legalizes-medical-cannabis-2/
http://thejointblog.com/medical-cannabis-legalized-north-dakota/