A mexikói szenátus elsöprő többséggel szavazta meg az orvosi kannabisz legalizálását

mexico1-810x455

Egy komoly drogpolitikai nemzeti vitát követően, kedden a mexikói szenátus elsöprő többsége megszavazta az orvosi kannabisz legalizálását, az illegális drogkereskedelemhez köthető, brutális erőszakos bűncselekményeltől súlyotta országban.

Egy nagy politikai váltás után az ország elnöke, Enrique Peña Nieto, áprilisban javaslatott tett az orvosi kannabisz legalizálására, miután a kormánya fórumokat szervezett, hogy megvitassák a törvényi változásokat.

A szenátorok 98-7 arányban a jogszabály javára döntöttek, amivel Mexikó csatlakozik számos amerikai államhoz és más latin-amerikai nemzetekhez, amik legalizálták a kannabisz használatát gyógyászati célokra.

A törvényjavaslat – amely most a Képviselőházba kerül – nem elégíti ki azokat az igényeket, amiket egyes törvényhozók és civil csoportok fogalmaztak meg, akik azt állítják, hogy a kannabisz használatának szélesebb körű legalizálása hozzájárulhat az országban komoly problémákat okozó kábítószerrel kapcsolatos erőszak csökkentéséhez.

Azonban a törvény támogatói azt mondják, hogy az egy nagyon legfontosabb lépés, ami foglalkozik azoknak a mexikóiaknak szükségletével, akiknek egy alternatív kezelésre van szükségük.

A törvényjavaslat felhatalmazza az egészségügyi minisztériumot, hogy az megtervezze a használatot, az importot és gyógyszeripari termékek készítésének szabályait kannabiszból, beleértve a tetrahidrokannabinolt (THC), a növény fő pszichoaktív összetevőjét.

A kannabisz gyógyászati és tudományos célokra történő termesztése nem lesz büntethető.

Cristina Diaz szenátor, Pena Nieto centrista Intézményi Forradalmi Pártjából (PRI) azt mondta, hogy a jogszabály egy történelmi lépés, amely “megalapozza hazánkban a gyógyászati kannabisz nemzeti termelésének iparát”.

Angelica de la Pena Gomez, a baloldali Demokratikus Forradalom Párt (PRD) szenátora azt mondta, hogy egyetértés volt abban, hogy “valami mast kell csinálni a drogpolitikában”, mert a tilalom “megnövekedett erőszakot, több mint 100.000 halálesetet és az emberi jogok rendszeres megsértését okozta.”

De szenátor Miguel Barbosa (PRD) arról panaszkodott, hogy a kannabisz törvények reformjait illetően, a szabályozás “jóval a társadalomi elvárások” alatt van.

Tavaly, egy észak-mexikói család lett a kannabisz legalizálásának szimbóluma, amikor egy epilepsziás kislány szülei megnyerték a bíróság elleni csatát azért, hogy kannabisz-alapú kezelést importálhassanak a naponta jelentkező rohamok megfékezéséhez.

Egy másik meghatározó ügyben 2015 novemberében a Legfelsőbb Bíróság négy személynek engedélyezte, hogy kannabiszt szívjon és termesszen rekreációs célokra.

Pena Nieto ellenzi a kannabisz szélesebb körű legalizálását, de azt javasolta, hogy a személyes fogyasztásra törvényesen birtokolható kannabisz mennyiségét növeljék meg 5 grammról 28 grammra (egy uncia).

Forrás:
http://thejointblog.com/mexico-senate-votes-98-7-legalize-medical-cannabis/#more-30404