A kannabisz legalizálása: visszatekintés 2018

Forrás: Leafly.de

Szerző: Alexandra Latour
Publikálva: 2018. december 31.
Módosítva: 2019. január2.

 

A 2018-as év a kannabisz legalizációját tekintve tele volt meglepetésekkel. Kanadában és Luxemburgban szabadidős célokra legalizálták a kannabiszt. Az ázsiai országok is nyitnak az orvosi kannabisz témára és a Csendes-óceáni térségben is részben lazultak a kannabisz-törvények.

A kannabisz legalizálása:

Mi történt 2018 januárjában?

Már az év elején volt egy érdekes jelentés az USA-ból, a kannabisz legalizáció témában. Kalifornia tartományban most már legális a kannabisz vásárlása és fogyasztása. Az orvosi kannabisz már 1996 óta legális, ha a betegeknek van orvosi kártyájuk (Medical Card). Mostantól Kaliforniában minden 21. életévét betöltött felnőtt birtokolhat 30 gramm kannabiszt és azt magánhelyiségekben fogyaszthatja. Nyilvános helyeken és autóvezetés közben továbbra is tilos a kannabiszfogyasztás.

Dániában négy éves tesztfázis indul

A koppenhágai dán parlament 2017 végén jóváhagyott egy négy éves, orvosi kannabisszal végzett kísérleti időszakot.2018. január 1-jétől dán betegek is hozzájuthatnak, receptre felírható az orvosi kannabisz. Ebből elsősorban gerincvelőkárosodásban, szklerózisban és daganatos betegségben szenvedő betegek profitálhatnak. Az orvosok egyéni mérlegelés alapján más betegségekben szenvedőknek is felírhanak orvosi kannabiszt.

Franciaország: Macron drogpolitikai forradalmat akar

Január végén arról tudósítottunk, hogy Franciaország miniszterelnöke, Emmanuel Macron kevésbé keményen akarja büntetni a kannabiszfogyasztást. Az ország 1970 óta aránytalanul keményen bünteti a kannabiszfogyasztókat, 1 éves börtönbüntetés és 3.750 € pénzbírság jár érte. Ezek a kemény büntetések azonban nem hoztak semmilyen eredményt, mert egyetlen európai országban sem fogyasztanak annyi kannabiszt, mint Franciaországban. A francia kormány most bejelentette, hogy a kannabiszfogyasztás vétségét 150-200 eurós büntetésre mérsékeli.

Mi történt 2018 februárjában?

Spanyolországban sok éve fut a Cannabis Social Club modell. Azon a jogi alapon, hogy a saját részre történő kannabisztermelés engedélyezett, egyesületeket alapítottak, hogy azután együtt termesszenek kannabiszt. Az egyesületek tagjai számára megengedett volt a kannabisztermékek vásárlása is. Ezeket a törvényi hiányosságokat most megszüntetik, mert a spanyol Legfelső Bíróság olyan ítéletet hozott, mely szerint a Cannabis Social Clubok illegálisak.

USA-Kongresszusi képviselő bemutatja a Marijuana Justice Act-ot

A kannabisz legalizálása tovább zajlik. Februárban Barbara Lee kaliforniai képviselő a szenátus verziórája válaszul bemutatta a Marijuana Justice Act-ot (MJA). (A Leafly beszámolója) Tavaly nyáron New Jersey szenátora, Cory Booker már benyújtott egy törvénytervezetet, hogy az MJA életbe léphessen, a Képviselőháznak és a Szenátusnak be kell nyújtania a saját törvénytervezetét, majd szavazni kell róla.

Az új törvényt üdvözölte többek között Erik Altieri, a kannabisz legalizálásáért küzdő mozgalom, a NORML ügyvezetője. Ez a törvény tartományi síkon a legátfogóbb törvény, amely a kudarcba fulladt tilalmi politikát képes megszüntetni.

Mi történt 2018 májusában?

Már 2017 novemberében Luxemburg miniszterelnöke, Xavier Bettel közölte, hogy szándékában áll megreformálni a kábítószertövényt. Eddig Luxemburg szigorúan az orvosi kannabisz legalizálása ellen foglalt állást, mert a kormány az orvosi kannabisz túl – illetve aluladagolásától tartott. Májusban beszámoltunk arról, hogy a törvény, amely legalizálná Luxemburgban az orvosi kannabiszt, szinte teljesen elkészült. A parlamenti viták már áprilisban megkezdődtek. Az új törvény megengedi, hogy az orvosok felírjanak orvosi kannabiszt abban az esetben, amikor a standard terápiák nem segítenek.

Mi történt 2018 júniusában?

Júniusban beszámoltunk arról, hogy Thaiföldön a kabinet szavazni fog a kannabisz legalizálásáról szóló törvényről. Az ideiglenes Junta-parlementnek ezek után el kell fogadnia az új törvényt. A Narcotics Control Board igazgatója, Sirinya Sitdhichai elmagyarázta, hogy a jövőben a betegek orvosi javaslatra kaphatnak gyógyászati célú kannabiszt, de a saját termesztés továbbra is tilos lesz.

Mi történt 2018 júliusában?

A portugál parlament júliusban nagy többséggel elfogadta az orvosi célra szolgáló kannabisz legalizálását célzó törvénytervezetet. Csupán a populista jobbközép párt, a CDS-PP tartózkodott az új kannabisztörvény parlamenti szavazásán. Portugáliában ezentúl a betegek orvosi rendelvényre kaphatnak a patikákban kannabisz-alapú gyógyszereket. Ugyanakkor minden gyógyszernek rendelkeznie kell a Gyógyszerszabályozási Hivatal, az Infarmed engedélyével. A hivatal már 2017-ben engedélyezett egy orvosi kannabisz-ültetvény létrehozását Közép-Portugáliában.

Immár hivatalos, Luxemburg engedélyezi az orvosi kannabiszt

Májusban beszámoltunk arról, hogy Luxemburg tervezi az orvosi kannabisz legalizálását, ez júliusban hivatalossá vált.

„Ez a törvény egy további lépés az egészségügyi rendszer minőségének emelése felé”, mondta Cécile Hemmen képviselő a plénumon. Marc Baum képviselő így üdvözölte a szavazás eredményét: „Végre!”

Az orvosi célú kannabisz legalizálásáról szóló jelentés kissé meglepő volt, mert röviddel azelőtt tiltotta be Luxemburg a kannabisz-részvényekkel való kereskedést. A luxemburgi pénzügyi felügyelet, a CSSF (Commission de Surveillance du Secteur Financier)úgy döntött, hogy illegálisnak tekinti és leállítja a kannbisz-részvényekkel való kereskedést. (A Leafly tudósított)

Svájc: könnyítések a kannabiszt használó betegek számára

Júliusban arról tudósítottunk, hogy Svájc szeretné megkönnyíteni az orvosi kannabisz felhasználását. A kormányzat engedélyezni akarja a kannabisszal végzett pilot-kísérleteket, mindazonáltal a Kamarák, vagyis az Államtanács és a Nemzeti Tanács még nincs egy véleményen.

A kannabiszt használó svájci betegeknek eddig az Szövetségi Egészségügyi Hivatal engedélyére volt szükségük. Ezt az engedélyezést a kormány most meg akarja szüntetni, ehhez készítenek elő egy törvényi változtatást. Nem tisztázott még, hogy a biztosítók átveszik-e a kannabisz-terápia költségeit. 2017-ben Svájcban 3000 beteget tartottak nyilván, akiket krónikus fájdalmak, multiplex szklerózis és rákbetegség miatt orvosi kannabisszal kezeltek.

Mi történt 2018 augusztusában?

Grúziában 2017-ben részben dekriminalizálták a kannabiszt. A bíróság úgy döntött, hogy a kannabiszfogyasztást büntető kemény szankciók alkotmányellenesek. Augusztusban beszámoltunk egy grúz büntetőeljárásról.

„Az indítványozó szerint a kannabisz fogyasztása nem jelent szociális fenyegetést. Kizárólag a felhasználó egészségét károsítja és ő felelős a használat következményeiért. Az ilyen cselekedeteknek nincsenek veszélyes következményei a nyilvánosságra nézve” – mondta ki a bíróság.

Grúz aktivisták üdvözölték a bíróság döntését és úgy értékelték, hogy ezzel a döntéssel Grúzia egy szabadabb ország lett.

Új-Zéland a kannabisz gyógyszerként való legalizálását tervezi

A Sativex nevű kannabisz gyógyszer kivételével, amelyet bizonyos orvosok felírhattak, az orvosi kannabisz Új-Zélandon tiltott volt. Ezt a tiltást az új-zélandi parlamenti képvisők nem támogatják tovább, és szabaddá akarják tenni az utat az orvosi kannabisz bevezetéséhez. Az új törvényt előreláthatólag még a mostani parlamenti ciklusban, azaz 2020-ig meghozzák.

Kannabisztilalom Ausztriában

Miközben a legtöbb ország nyit a kannabisz és az orvosi kannabisz legalizálása felé, Ausztria pont ellenkező irányba indult. Még a feltételezet 200 millió €-t kitevő adóbevétel se tűnik az osztrák kormány számára elég csábítónak. Az kormány egy általános kannabisztilalmat akar érvényesíteni. (Részletesebben).

Mi történt 2018 októberében?

A kannabisz legalizálása szempontjából október különösen eseménydús volt. A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau már a választási hadjárat során bejelentette a kannabisz legalizálás politikáját, és júniusban a kanadai parlament alsó háza, valamint a szenátus megszavazta a legális kannabisz piac törvényi szabályozását. Ez október 17-én megtörtént. Azóta Kanadában legális a kannabisz szabadidős célú felhasználása.

Nagy-Britannia orvosságként legalizálja a kannabiszt

Októberben a második legnagyobb esemény az volt, amikor Nagy-Britanniából végre megérkezett a jelentés, hogy a kannabiszt orvosságként engedélyezik. A múltban nagy vitákat robbantottak ki olyan esetek, amikor nagyon beteg emberek illegálisan szereztek be kannabiszt. (A Leafly tudósított). Júniusban a brit belügyminiszter, Sajid Javid összehívott egy független szakértői testületet, amely arra a megállapításra jutott, hogy az orvosi kannabisz adható, amennyiben megfelel a biztonsági előírásoknak. November 1. óta a kannabisz orvosi célú felhasználása legális.

Litvánia legalizálja az orvosi kannabiszt

Nagy-Britannia után októberben Litvánia is bejelentette, hogy legalizálja az orvosi kannabiszt. A litván parlament egyhangúlag megszavazta, hogy az orvosok lehetőséget kapjanak bizonyos panaszok és betegségek kannabisszal történő kezelésére. Most már csak az elnöknek, Dalia Grybauskaite-nek kell hatályba léptetni az új kannabisz-törvényt.

Mi történt 2018 novemberében?

2017 júniusában Enrique Peña Nieto mexikói elnök aláírta a kannabisz-alapú gyógyszereket legalizáló törvényt. Az ideiglenes külügyminiszter, Marcelo Ebrard ez év novemberében azt mondta, hogy országa Kanada példáját szeretné követni a kannabisz legalizálásában.

„Nincs értelme egy olyan törvénynek,amelyik megtiltja a kannabisz birtoklását vagy termesztését. 9000 ember ül börtönben emiatt. Országunkban rengeteg az erőszak. Sok pénzt adunk ki (a rendőri munkára), sok embernek okozunk fájdalmat, és ennek nincs értelme” – mondta el a sajtónak.

Még nem világos, hogy mikortól lesz legális a kannabisz Mexikóban. Először a mexikói törvényhozásnak meg kell hoznia a megfelelő törvényeket.

Vaunatu gyógyszerként legalizálja a kannabiszt

Az Ausztrália keleti partjainál fekvő szigetország, Vaunatu már szeptemberben szavazott a kannabisz gyógyszerként való legalizálásáról. A hír azonban csak novemberben jutott el hozzánk. A beszámoló szerint a törvénytervezet már az ország parlamentje előtt van. Az első licenceket már ki is osztották. Az USA-ban székelő vállalkozás, a Phoenix Life Science már októberben közölte, hogy megkapta Vaunatutól az engedélyt egy telephely létrehozására és az orvosi kannabiszt termesztésére.

Dél-Korea legalizálja az orvosi kannabiszt

Novemberben érkezett a meglepő hír, hogy Dél-Korea a kelet-ázsiai országok közül elsőként legalizálta az orvosi kannabiszt. A konzervatív ország nemzetggyűlése jóváhagyta a függőséget okozó szerekről szóló törvény módosítását, hogy ezáltal az orvosi kannabisz engedélyezhető legyen. Mindazonáltal az orvosi kannabisz felhasználását a dél-koreai kormány szigorúan ellenőrzi. Miután a beteg számára az orvos előírta a kannabisz-kezelést,engedélyeztetni kell a Korea Orphan Drug Centernél. Az engedélyről minden esetnél külön döntenek.  

Mi történt 2018 decemberében?

A december egy izgalmas hírrel kezdődött. Júliusban arról számoltunk be, hogy Luxemburg legalizálta az orvosi kannabiszt. Decemberben kaptuk a hírt, hogy Luxemburg a kannabisz teljes legalizálását tervezi. Az előzmény az volt, hogy a koalíciós partnerek, a Zöldek, a liberális DP valamint a szociáldemokrata LSAP alkotnak fognak kormány alakítani Luxemburgban. A koalíciós tárgyalások folyamán állapodtak meg abban, hogy legalizálják a szabadidős kannabisz-felhasználást.

Antigua és Barbuda lazít a kannabisz törvényen

A Csendes-óceáni térségben is halad a kannabisz legalizálása. Vaunatu legalizálta az orvosi kannabiszt, most a két kelet-karibi szigetország, Antigua és Barbuda is tervezi a kannabisz-törvény enyhítését. Az új törvényeknek két fő funkciója lesz,egyrészt szabályozza az orvosi kannabisz termelését, felírását és forgalmazását. Másrészt bizonyos vallási csoportok számára, mint például a rastafarik, engedélyezi bizonyos mennyiségű kannabisz birtoklását és termesztését.

Thaiföld az orvosi kannabisz legalizálását tervezi

Dél-Korea után most Thaiföld is nyitott az orvosi kannabisz témára. Egy decemberi orvosi jelentésből arra lehet következtetni, hogy Thaiföldön az orvosi kannabiszt 2019 februárjától legalizálni fogják. Prajin Junthong miniszterelnök-helyettes és igazságügyminiszter a következőket mondta:

”Thaiföld egy trópusi ország, amely kiválóan alkalmas kannabisz-termesztésre. A királyságban megvan a lehetőség, világszerte vezető szerepre a kannabisz alapú gyógyszerek fejlesztésében és előállításában, amely növeli az orvosi ellátás hatékonyságát és sok betegségcsoportban javítja a kezelés hatékonyságát.”

Valóban úgy tűnik, hogy Thaiföld törekszik a kannabisz dekriminalizálására és ésszerű szabályozására. A teljes legalizálás azonban még a jövő zenéje.

Libanon tervezi az orvosi kannabisz legalizálását

Decemberben lett ismert az is, hogy a libanoni parlament mérlegeli az orvosi kannabisz legalizálását. Ettől az ország a gazdaság gyors fellendülését reméli, hiszen Libanonban rendkívül kedvezőek a kannabisz-termelés feltételei. Mindazonáltal még nem tudni, mikor lesz a parlamenti vita.

Forrás:
https://www.leafly.de/legalisierung-cannabis-jahresrueckblick/