Ketogén diéta epilepszia illetve más betegségek kezelésére

ketogenic diet

Amikor egy epilepsziás gyermek nem reagál két epilepszia elleni gyógyszer szedésére és nem alkalmas epilepszia műtétre, van egy harmadik lehetőség – a ketogén diéta.

Mi ez a diéta? Gondolj a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidrát tartalmú étkezésre. “Az alapja a zsír, a szénhidrátok és a fehérjék megfelelő aránya,” mondja a board-tanúsítvánnyal rendelkező epileptológus dr. Ahsan Moosa Naduvil Valappil, MD.

“Egy normális étrend 0,3:1 zsír-szénhidrát és protein arányt tartalmaz, de a klasszikus ketogén diéta alapja a 3 vagy 4:1 arány.”

A diéta fenntartja a stabil, alacsony-normális glükóz szintet és a magasabb szintű ketonokat (zsír anyagcsere-származék) a szervezetben, arra kényszerítve az agyat, hogy az energiáját cukor helyett zsírból vegye fel.

Míg keveset tudunk arról, hogyan működik, azt látjuk, hogy jelentősen csökkenti a rohamok gyakoriságát a nehezen kezelhető epilepsziától szenvedő gyerekek akár 50 százalékánál.

4 dolog, amit a szülőknek tudni kell a ketogén diétáról

Úgy gondolja, hogy jó lehet a gyerekének? Íme négy dolog amit Dr. Naduvil szerint tudnia kell.

1. Ne próbálja meg egyedül. Azokat a gyerekeket, akik jókékony lehet ez a diéta gondosan kell kiválasztani. A ketogén diéta lehet, hogy nem biztonságos olyan gyermekek esetében akik bizonyos ritka anyagcsere betegségekben szenvednek. A gyermekek a ketogén diéta megkezdése előtt egy rövid időt kórházban töltenek és gyakran koplalásos perióduson mennek keresztül. A gyermek vércukorszintjét szigorú megfigyelés alatt tartják miközben fokozatosan vezetik be a diétát, és általában 4-5 napig bennt marad, mielőtt a részletes táplálkozási útmutatóval hazaendegik .

2. A diéta bevezetése: nem könnyű, de megvalósítható. “A legjobb eredményhez a diéta szigorú betartása szükséges” mondja Dr. Naduvil. Orvosokból, dietetikusokból és ápolókból álló csapatával szorosan együttműködik a családokkal az otthonukban, olyan jelszóval védett weboldalak használatával, mint a Ketocal.com,hogy kiszámítsák a megfelelő arányokat és megtalálják a megfelelő recepteket.

3. Legyenek reális elvárások. “A ketogén diéta nem gyógyítja meg az epilepsziát” mondja Dr. Naduvil, hozzátéve, hogy bár a rohamok csökkenése gyakori, tartós teljes rohammentesség ritkán fordul elő. Egy 2008-as klinikai vizsgálat, amit a Gyermekegészségügyi Intézet végzett Londonban, azt találta, hogy három hónap ketogén diéta után az epilepsziás gyermekek 38 százaléka 50 százalékos vagy annál nagyobb csökkenést ért el a rohamokban, és 7 százalékuknál 90 százalékos volt a rohamcsökkenés.

4. Egyéb jótékony hatások is előfordulhatnak. “Sok szülő mondja azt, hogy gyermekük éber és aktív a diéta alatt” mondta Dr. Naduvil. “Emiatt folytatni lehet a diétát, akkor is, ha nincs csökkenés rohamokban.”

Mi az a ketogén diéta?

A ketogén diéta egy alacsony szénhidráttartalmú diéta, amit az epilepszia kezelésére használnak megváltoztatva azt, ahogy a test és az agy üzemanyaghoz való hozzáférését. A szervezetben tárolt szénhidrát kimerítésével, az agy elkezd zsírt használni üzemanyagként glükóz helyett, ami rendes körülmények között csak a vérben cirkulál. A túl sok cukor (glükóz) a vérben vezethet cukorbetegséghez, szívbetegséghez, súlygyarapodáshoz és egyes esetekben kiváltója lehet az epilepsziás rohamoknak. Az nem ismert, hogy a glikémiás szint emelkedése közvetlenül epilepsziát okoz-e, de a ketogén diéta hatásosnak bizonyul az epilepszia kezelésében. A ketogén diéta nem mindenkinél működik, de nézzünk meg egy pár tényt, amiket érdemes figyelembe venni a diéta megkezdése előtt.

1. Magas zsírtartalom

A ketogén diéta nagyon magas zsírtartalmú, mert ahhoz, hogy a működjön, az agynak zsírt kell használnia üzemanyagként. A zsír származzon olyan egészséges ételekből, mint hal, kókuszolaj, dió, makadámia dió, ghí (tisztított vaj), bio tojás, olívaolaj, avokádó és kókuszdió húsa.

2. Zöldségeket is tartalmaz

A zöldségek minden diéta fontos részét képezik, ez alól a ketogén diéta sem kívétel. A nem keményítőtartalmú zöldségeket és leveles zöldségeket nagy mennyiségben lehet fogyasztani, akkor is, hogy ha nem ezt a diétát követjük!

3. Tudomány által igazolt

A ketogén diétát több tudományos vizsgálat is támogatja, ezek közül az egyik a John Hopkins Egyetemen készült. A tudomány szerint a betegekek nemcsak rohamcsökkenést érhetnek el, de idővel lehetőség van visszatérni az egészséges összetett szénhidrátok fogyasztásához a rohamok megszűnése után.

4. Sok fehérje

A ketogén diéta olyan, mint a Módosított Atkins diéta (MAD), ezért tele van fehérjével.

5. Segít az összpontosításban

Az egyik fő oka annak, hogy a ketogén diéta olyan sikeres az epilepszia kezelésében, mert megváltoztatja azt, ahogy az agy működik. Javítja a figyelmet és koncentrációt, mert az agy elkezd zsírral működni (amiből van) glükóz helyett.

6. Felnőtteknek is hatásos

Hagyományosan a ketogén diétát gyermekek számára tervezték. Azonban bebizonyosodott, hogy biztonságos lehet felnőttek számára is.

7. Akár gyors eredményt is hozhat

Ha a szervezet eléri a ketózis állapotát és elkezd zsírt éget üzemanyagként glükóz helyett, akkor bizonyos esetekben gyors eredményeket láthatunk az epilepszia kezelésében, ha nem borul fel a diéta. Ez azt jelenti hogy, nincs cukor, gyümölcs, keményítőtartalmú szénhidrátok, üdítők, gabonafélék, természetes cukrok, keményítő tartalmú zöldségek, vagy feldolgozott élelmiszerek semmilyen formában.

8. Lehetnek mellékhatásai

Mint minden kezelésnek, a ketogén diétának is lehetnek mellékhatásai, ám a megfigyelések szerint ezek még mindig kevésbé károsítják a szervezetet, mintha a diétát nem tartaná a gyermek. A mellékhatások a legtöbbször enyhébbek, mint a gyógyszereké vagy a műtété. Sokszor a korán jelentkező mellékhatások a diéta megszokásával megszűnnek. A mellékhatások azonban nem mindenkinél fordulnak elő, és a diéta abbahagyásával a szövődmények többsége megszűnik.

A ketogén diétáról és annak lehetséges mellékhatásairól bővebben:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ketog%C3%A9n_di%C3%A9ta

Mindig végezzünk saját kutatást és beszéljünk másokkal, akiben megbízunk és biztosítsuk az orvosi felügyeletet.

A ketogén diéta típusai:

Számos típusú ketogén diéta létezik, többek között:

 • Szabványos ketogén diéta: mint a neve is mutatja, ez egy szabványos ketogén diéta nagyon alacsony szénhidrát (5%), mérsékelt fehérje (20%) és a magas zsírtartalommal (75%).
 • Ciklikus ketogén diéta: Ez a verzió ciklikusan váltogatja az alacsony és magas szénhidrát szakaszokat; például 5 nap szabványos ketogén diéta és 2 magas szénhidráttartalmú nap. Ez a verzió leggyakrabban a testépítők körében használatos, akik a ketogén diéta zsírégetés előnyeire pályáznak, de szükségük van szénhidrátokra a teljesítményhez.
 • Magas fehérjetartalmú ketogén diéta: Alacsony szénhidrát (5%), de a zsír mennyisége alacsonyabb (60%) és a fehérje magasabb (35%).

Ketogén diéta előnyök és hátrányok

Ha a ketogén diéta elkezdését fontolgatjuk, előbb fontos, hogy megismerjük annak az előnyeit és a hátrányait.

A ketogén diéta néhány főbb előnyei:

 • Egészségesebb étrend. A ketogén diétát alkalmazó emberek gyakran fogyasztanak egészségesebb élelmiszereket, például olyan alacsony szénhidráttartalmú zöldségeket, mint a spenót, a spárga, a diófélék és magvak, valamint egészséges zsírok.
 • Csökken az egészségtelen ételek bevitele. Ha drasztikusan csökkentjük a fogyasztott szénhidrát mennyiségét, akkor az olyan egészségtelen ételek bevitele is csökken, mint a a finomított cukrok és az olyan tápérték nélüli élelmiszerek, mint a cukorkák, a chips, a péksütemények stb.
 • Zsírégetés. A hatékony zsírégetés az egyik fő oka annak, hogy a ketogén diéta annyira népszerű. Több vizsgálat is igazolta ez a fajta diéta egy hatékony, hosszú távú megoldást a fogyásra és az egészséges súly megtartására.
 • Egészségügyi előnyök. Tanulmányok kimutatták, hogy a ketogén étrend követése jót tesz a szívnek, segít csökkenteni a triglicerideket és növelni a HDL (jó) koleszterin szintjét. Cukorbetegek számára is előnyös a ketogén diéta, mivel képes stabilizálni a vércukorszintet és javítja a glikémiás kontrollt.

Mint minden diétának ennek is vannak hátrányai. A ketogén diéta esetében ezek:

 • Túl szigorú. Egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéta túlságosan korlátozónak tűnhet néhány ember számára. Az olyan ételek tiltása, mint a tészta, a kenyér, a rizs és néhány gyümölcs egyes emberek számára nem realisztikusak.
 • Lehetséges mellékhatások. Az első napokban az alacsony szénhidráttartalmú diéta fáradtságot és szédülés okozhat ha nem iszunk elegendő vizet. Ez általában a nátrium veszteség az eredménye.
 • Izomvesztés. A túl kevés kalória és nem elég fehérje a zsírégetés mellett izomvesztést is eredményezhet.
 • Emelkedett LDL-koleszterin szint. Ha az olyan egészséges zsírokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása helyett, mint az avokádó vagy a kókuszolaj, túl sok állati fehérjéből származó zsírt fogyasztunk, az növelheti a “rossz” koleszterin szintjét, aminek hatására pedig megnövekedhet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Növényi fehérjék és a ketogén diéta

Milyen típusú fehérjéket érdemes fogyasztani a ketogén diétában? Növényi fehérjéket! Az állati fehérjék egészségesebb alternatívája például a borsóból vagy a kenderből származó protein, amik biztosítják a szükséges fehérje hozzáadását, valamint a változatos a diétát. Íme néhány ok, amiért érdemes fogyasztani őket:

 • Alacsony szénhidráttartalom. 0-3 gramm szénhidrát adagonként a borsó esetében, míg kenderfehérje esetében az adagonkénti fehérje 0-1gr. (!) között van, tehát ezek igen alacsony szénhidráttartalmú alternatívák. Ez ideálissá teszi őket a ketogén diétát követők számára.
 • Lehet őket keverni az egészséges zsírokkal. A ketogén étrend egy magas zsírtartalmú étrend, azonban néhány ember nem a megfelelő típusú zsírokat választja. Ha a borsóból, kenderből vagy rizsből származó fehérjét olyan egészséges zsírokkal keverjük, mint a kókuszolaj, a kendermag(olaj), a lenmag(olaj), dió, vagy a chia mag, az megadja az alacsony szénhidrát, a fehérje és a zsírok ideális kombinációját.
 • Sokoldalúak. A növényi fehérjék hozzáadása a diétához biztosítja annak sokoldalúságát. A sokféle lehetőség különböző izek és textúrák kidolgozására, valamint az ételek nagyszámú kombinációjára ad lehetőséget a konyhában.
 • Egészséges és növényi alapú. A kender, a borsó és a rizs proteinek csökkentetik a koleszterin szintet és a telített zsírokat, amik gyakran megtalálhatók az állati fehérjékben. Továbbá, mivel ezek teljesen növényi alapúak, vegetáriánusok vagy vegán étrendűek számára is lehetővé teszik a ketogén diéta követését.
 • Kényelmesek és természetesek. Az állati protein alapú ételek eljészítése szokszor időigényes lehet. A növényi fehérjék kényelmesen és könnyen hozzáadhatók turmixokhoz és egyéb receptekhez.

Vegán ketogén diéta

Forrás:
http://realhealthtreatments.info/diet-for-epilepsy-treatment-high-fat-low-carb/
http://realhealthtreatments.info/7-things-to-know-about-a-ketogenic-diet-for-epilepsy/
http://growingnaturals.com/2016/04/eating-the-right-protein-on-the-ketogenic-diet/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.