Pamut vagy Kender

Hemp vs Cotton - HUN

Víz

Pamut: Körülbelül 10,000 liter víz kell, minden 1 kiló pamuthoz szükséges növény termesztéséhez. Az jó sok víz! A világ jónéhány pamut termelő területén fogy az édesvíz a pamut termelés, valamint a ruhagyártás miatt. Egyes területek még az elsivatagosodást is megtapasztalták a pamut termelés következtében.

Kender: Körülbelül feleannyi vízre van szükség a kender termesztéséhez, mint a pamutéhoz. A kender egy erős és megbízható növény, ami nagyon gyorsan nő. Sőtt, a kender körülbelül 200%-250%-kal több rostot termel azonos mennyiségű földön, mint a pamut.

Növényvédő szerek

Pamut: A pamut egyik legnagyobb hátránya, hogy nagyon sok peszticidet használnak a termesztéséhez. Bár az organikus pamutgazdálkodás kezd feltörni, a gyapottermelés világszerte mintegy 25%-át teszi ki a világ növényvédőszer használatának. A másik szerencsétlen tényező az, hogy ezek a vegyi anyagok a bőrön át felszívódhatnak a ruha viselése közben.

Kender: A kender szépsége, hogy termesztése nem igényel nagyobb mennyiségű peszticidet. Igazából szinte semmilyen gyomírtót vagy roverírtót nem igényel, mivel maga is rovarriasztóként működik köszönhetően a benne lévő növényi és gyógyhatású vegyületeknek (kannabinoidok, terpének). A kender növény természetesen versenyez a gyomokkal és elnyomja őket, így azok nem képesek fennmaradni. Ez lehetővé teszi, hogy a kender szabadon és gyorsan nőjön.

Azt fontos tudni, hogy vannak olyan rovarok (kendermoly, kenderbolha) amik megtámadják a kendert. Érdekes, hogy ezek abban az időben jelentek meg, amikor a tövénymódosítások miatt a THC szintet természetellenesen elkezdték leszorítani. A kendert magát, mint rovarriasztót és peszticidet használták régen.

Egy kutatásban a száraz virágot komposztba keverték, ami megállította a gombák szaporodását. A magok a földben élő vonalférgek számát csökkentették, a szárak pedig a tarackbúza növekedését. A szárított leveleket arra használták, hogy elriasszák a zsizsikeket a tárolt gabonából. A szárított levelek vagy a facsart friss levelek eltávolították a férgeket a fejbőrről és a fülből, matrac alá helyezve elriasztották a poloskákat és megölték a lárvákat és a kullancsokat.

Kényelem és hosszú élettartam

Pamut: Kezdetben általában nagyon kényelmes, és minél tovább viseljük, annál jobban “betörik”, amitől még kényelmesebb lesz. A pamut puhasága tagadhatatlan, de az is igaz, hogy a gyapot szálak idővel lebomlanak és minél többet mossuk annál gyorsabb ez a folyamat.

Kender: A ruhához használt kenderrost egy erős, természetes rost, ami, mint a pamut, ahogy viseled és minden mosás után napról napra fokozatosan egyre puhább lesz. Bár lehet, hogy kezdetben nem annyira puha, mégis puha és egyáltalán nem tekinthető kényelmetlennek. A plusz az, hogy a szálak sokkal erősebbek és tartósabbak. Az ismételt mosás megközelítőleg sem olyan gyorsan töri szét a szálakat, mint a pamut esetében. Így a több kender ruházat használata azt jelentené, hogy sokkal kevesebb ruhát kell gyártanunk.

Lélegzés és nedvszívóképesség

Pamut: A lélegzés minden bizonnyal egy erős tulajdonsága a pamutnak. Emellett a szagokat sem tartja meg nagyon sokáig. Ez nagy valószínűséggel az egyik legnagyobb hátránya a szintetikus anyagoknak, mivel azok nem oszlatják el jól a szagokat és a legtöbbször a nedvességet sem kezelik jól. Míg a pamut természetes elvezető rendszerrel rendelkezik, a nedvességet egy kicsit hosszabb ideig tartja meg, mint ami kívánatosnak tekinthető.

Kender: Légáteresztésben nagyon jól teljesít és hatékonyan vezeti el a nedvességet a testtől. A kender antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, amiben megveri bármelyik másik természetes rostot. Ez azt jelenti, hogy a kender nem penészesedik be egykönnyen. Mivel a kender ruházat sem tartja meg a szagokat, ebben egy kicsivel túlszárnyalja a pamutot.

Esztétika

Pamut: Festékek használata nélkül a pamut természetesen fomájában fehér, krém és törtfehér színű. A pamutot lehet festeni természetes vagy szintetikus úton, hogy megkapjuk a kívánt színt. Ahogy egyre inkább kiderül, hogy a pamut milyen súlyos hatással van a környezetre és mennyire nem egészséges a bőrünknek, úgy nő a kereslet az organikus pamutra. A biopamut egyre több helyen bukkan fel a divat piacán.

Kender: Mivel a kender szálakat különböző folyamatok segítségével lehet eltávolítani a szártól, a kender anyag természetes színe lehet krémes fehér, fekete, zöld, szürke vagy barna. Anélkül, hogy bármilyen festéket használnánk, a kenderruha különféle színekben lehet előállítani. Persze ettől még be lehet festeni a kendert természetes vagy szintetikus színezőanyagokkal. A kender egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a divat piacán, mivel a tervezők ígéretes anyagnak tartják, miközben egy nagyon környezetbarát megoldás. Mivel tartós és hosszú ideig kitart, egyes tervezők számára különösen vonzó alternatíva.

Ez nem azt jelenti, hogy a pamut, különösen az organikusan termesztett, nem egy jó anyag, egyszerűen csak nem jobb, mint a kender. Egyes esetekben lehet, hogy muszáj pamutot használni, ha valami különlegeset akarunk készíteni. A legnagyobb különbség az, hogy a kender előállításához sokkal kevesebb vízre és kevesebb növényvédő szerre van szükség, emellett jóval időtállóbb.

Sőtt sokkal több rostot termel hektáronként, ezért kevesebb földre van szükség a termesztéséhez.
Aggódsz a CO2 többlet miatt a légkörben? A kender látványosan több CO2-t köt meg! Négyszer többet, mint a fák.

Nézz körül és próbálj meg kenderruhákat találni az interneten. Bár a lehetőségek néha korlátozottak és a limitált alapanyag miatt drágább lehet, mint a hagyományos ruhák amiket vásárolsz, egyre több kender ruházat jelenik meg, ahogy a tudatosság tovább terjed!

Forrás:
http://www.collective-evolution.com/2013/07/17/hemp-vs-cotton-the-ultimate-showdown/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..