Hogyan képes a kender megtisztítani a szennyezett talajt

A kannabisz növény számtalan felhasználási területtel rendelkezik, a papír, a szövet, sőt az üzemanyagipar esetében is, amiknek az ipari kender szolgál alapul, valamint sokféle egészségügyi hatással, amiket az orvosi kannabisz képes biztosítani. Itt van még egy előny, amit hozzáadhatunk a listához: eltávolítja a toxikus fémeket és szennyeződéseket a talajból.

Az 1960-as években a kis olasz város Taranto megváltozott. A város egykor a kézműves sajtokról és a kézzel készített fatüzelésű terrakotta kályhákról volt híres. Ezek a napok elmúltak, a magánkézben lévő gazdaságokat felváltotta egy acélgyár. Az Ilva acél üzem 1965-ben nyílt meg és nagyon gyorsan bővült. Egy ponton Ilva az olasz acél egyharmadát állította elő.

Olaszország a világ 15 legjobb acélgyártója között van. Mégis, miközben az Ilva lendületet ad az olasz gazdaságnak, Taranto lakosai a történet egy másik oldalát tapasztalják. Az elmúlt 50 évben a gyár nehézfémekkel szennyezte be a levegőt és a talajt a várost körülvevő területen. Most a gazdák a gyár 2 kilóméteres körzetében nem tudnak legelni a szennyeződés miatt.

Az extrém környezeti pusztítás az egykori tejtermelő Vincenzo Fornaro-t arra vezette, hogy lépéseket tegyen. Fornaro korán kezdte érezni az acélmű hatásait. Amikor 20 éves volt az egyik veséjét eltávolították. Az édesanyja azután húnyt el, hogy daganatot diagnosztizáltak nála. Egy tanulmány szerint 11.000 helyi lakos halt meg a gyár okozta súlyos mérgezés következtében 2005 és 2012 között. A gyár közelében élő helyi lakosok vizeletében és vérében magas ólom- és dioxinszinteket (rákkeltő vegyületeket) találtak. Magasabb a szívbetegség és a rák előfordulása.

Vincenzo Fornaro a CBS News-nak elmondta, hogy „generációkon” át a családja húst és ricottát termelt egy olyan gazdaságban, ahol több mint 600 birka volt. De 2008-ban az olasz kormány felfedezte, hogy Fornaro bárányaiban dioxin, egy a mérgező vegyi anyag található; Fornaro és testvére Vittorio kénytelenek voltak megölni őket, és az egész állományt levágták.

2008-ban a helyi hatóságok arra kényszerítették Fornarót, hogy leölje az állatait, amelyek már nem voltak emberi fogyasztásra alkalmasak. Felfedezték, hogy az állatok nikkel, ólom és dioxin mérgező és veszélyes koktéljával szennyezettek. Ez volt a sajt vége. A bűnös alig több mint egy mérföldre van, Európa legnagyobb acélgyára. Most kannabisz növények helyettesítik a tejüzemet és megpróbálják helyrehozni a környezeti károkat.

„Válaszút előtt találtuk magunkat, el kellett eldöntenünk, hogy megyünk, vagy maradunk. Úgy döntöttünk, hogy maradunk és megvédjük a földünket.”

Az ipari kender a válasz a kőolaj függőségünkre

A fő dilemma az volt, hogy az üzem rendkívül dominált a helyi gazdaságban. A termelés csúcsán 40.000 embert foglalkoztatott, és az Európai Unió jelentése szerint az üzem 2008-ban Taranto jövedelmének 75%-át tetti ki. A régióban a munkanélküliség közel 20 százalék volt 2015-ben így sok helyi lakos számára a munkahelyek szinte kárpótolják a szennyezést. Kezdetben a helyi önkormányzat nem tett semmit, mert az acélgyár túl fontos volt.

„Már régen úgy döntöttek, hogy Olaszország ezen részét feláldozzák, veszélyeztetve Taranto polgárainak és közösségének egészségét, valamint a két tenger biológiai sokféleségét” – mondta Domenico Finiguerra helyi politikus. „Úgy döntöttek, hogy ezt a földet az olasz gazdaság jövője nevében feláldozzák azzal, hogy az összes iparág számára biztosítják a szükséges acélt.”

A Taranto a cementen, acélon és olajon alapuló gazdasági modellt képvisel, amely már nem fenntartható, mondta Finiguerra. „Ennek a mérgezett területnek sürgősen ökológiai regenerációs projektre van szüksége.”

Mivel a környezeti pusztítás teljes skálája világossá vált, a helyi lakosok úgy döntöttek, hogy lépéseket tesznek. 2012-ben ügyészek lefoglalták az üzemet és különleges igazgatás alá helyezték. 2015-ben 47 embert vádoltak meg a közbiztonság, a korrupció, a megvesztegetés, a hivatali visszaélés, valamint a gondatlanság és a gyilkosság miatt elkövetett bűncselekményekért. A vádlottak között voltak a gyár befolyásos tulajdonosai, a Riva család, a gyár vezetői, valamint a régió egykori kormányzója és Taranto város egykori polgármestere. Fabio Riva 2012 óta menekült, és az Egyesült Királyságból kellett kérni a kiadatását. Milliárdos apja 2014-ben halt meg, két évnyi házi őrizet után.

Azonban a jogi intézkedések nem mentették meg a mezőgazdaságot. 2012 óta mintegy 1000 vállalkozás állt le, és a hústermelés 10%-kal csökkent 1000 állat levágása miatt. A talaj teljesen szennyezett, és a gazdáknak tilos az állatokat az acélgyár 12 kilométeres sugarú körzetében legeltetni.

Kender, a környezettisztító növény

Ami egyszer a Fornaro család gazdaságának legelője volt, most kender mező. Sokak számára ismeretlen, hogy a kannabisz növény hatékonyan képes elnyelni nagy mennyiségű szennyező anyagokat a földből. A nehézfémek felszívódnak a kender gyökereiben, így távolítva el őket a talajból.

Növények nékül a nehézfémek nem bomlanak le hatékonyan a talajban. Nagyon hosszú időn keresztül ott maradnak és beszennyezik az élelem és víz forrásokat.

Fornaro innovatív helyreállítási stratégiája nem új. A kender növényeket már Ukrajnában is használták, hogy megtisztítsák a talajt a mérgező sugárzástól az 1986-ban bekövetkezett csernobili nukleáris katasztrófa után. A kender azon képességét, hogy képes környezetvédelmi tisztítóként működni, fitoremediációnak nevezzük. A fitoremediáció egyszerűen arra utal, hogy növényeket használunk arra, hogy megtisztítsuk a talajt és a környezetet a különböző szennyező anyagoktól.

A kender gyorsan növekszik, így kiváló választás olyan területeken, ahol gyors környezeti átalakításra van szükség. A növény gyökereinek hossza elérhetik a több mint 2.5 métert a földben. Úgy tűnik, hogy elég jól ellenáll a nehézfémeknek és a növekedés még erősen szennyezett talajokban sem satnyul el. Ez nagyon jó hír Taranto városának.

A kannabisz védelmet nyújthat a májnak egy elterjedt környezeti méreg ellen

Tarantoban most 100 gazda ültet kendert.

Mindössze öt év alatt Pugliában a kendertermelés 3 hektárról 300-ra nőtt, mintegy 100 gazda termeszt ezen a területen. Új beruházásokat is hozott a régióba, ilyen például az első dél-olasz kenderfeldolgozó üzem, amely a kendert rosttá alakítja, amiből cipőket, zsákokat, ruhákat és akár téglát is lehet gyártani.

A kendermagokat nagy fehérje és rosttartalmú gluténmentes lisztté lehet őrölni, amit sütésre vagy tészte készítésére lehet használni. De a régió legtöbb gazdája, mint Fornaro, azért ültet kendert, hogy segítsen megtisztítani földjüket a méreganyagoktól. A gazdák értékesíthetik a növényi rostokat feldolgozásra, mert a méreganyagok nem jelennek meg magában a növényben, de a magokat nem tudja eladni (például lisztbe őrölni), mert azok szennyezettek lehetnek.

Bár a kendergazdálkodás a talaj megtisztításának hatékony módja, a növény nem fogyasztható – és évekig is eltarthat, amíg Taranto lakói ismét termelésre tudják használni a földjüket.

FRISSÍTÉS 2019:

2019 januárjában az acélművet elítélte az Emberi Jogok Európai Bírósága, mert veszélyeztette a körülötte élők egészségét, akik közül többen rákos megbetegedésben szenvedtek.

A Bíróság az elfogadott megtisztítási tervet, amelyet 2023-ig kell befejezni, „rendkívül lassúnak” nevezte.

„A környezetszennyezés veszélyeztette a kérelmezők és általában veszélyeztetette területen élő lakosság egészségi állapotát”- mondta ki a Bíróság.

„A nemzeti hatóságok nem tettek meg minden szükséges intézkedést azért, hogy védelmezzék a kérelmezők magánéletének tiszteletben tartásához való jogát” – tette hozzá az ítélet.

“El kell kezdenünk visszaadni azt, amit elvettünk a környezettől, és biztosítanunk kell egy alternatív foglalkoztatást a gyermekeinknek. Egyelőre a kendert csak ipari feldolgozásra használjuk. Remélem a jövőben élelmezésre is használni tudjuk majd. De annyi biztos, hogy az Ilva gyárat kenderrel fogjuk körbevenni.” – Fornaro

Forrás:
https://slate.com/news-and-politics/2016/07/taranto-italy-is-decontaminating-its-land-by-cultivating-hemp.html
https://www.cbsnews.com/news/cannabis-plant-soil-decontamination-italy-vincenzo-fornaro/

https://www.thegrowthop.com/cannabis-news/steel-mill-pollutes-as-farmers-plant-cannabis-to-decontaminate