Magyar kenderes gyógymódok

kender_magyar
“Rábaközi kenderes gyógymódok

A kender ősi gyógynövény, de rostja alkalmas textil előállítására is. A kender- és len-félék ezért útjába kerültek az USÁ-ból terjedő műanyagszálnak.

A versenyt a műanyagszál csak úgy bírta velük, hogy a Cannabis növény egész rokonságát átokkal sújtották, veszélyesnek nyilvánították, „belépőnek” a nehéz drogok világába. A függvény-világ (Magyarország is, a megszokott szolgaiság- gal) követte őket és üldözőbe vették a kendert, az ötezer éve ismert és sokrétűen, eredményesen használható gyógynövényt. Mióta nincs kenderből készült aszt- ma-cigaretta, nem is inhalálható, nem főzhető teának, mert nincs szárított ken­ derlevél a patikában, megsokszorozódott az asztmások és allergiások száma.

A rábaközi „tudók” eredményesen alkalmazták a fene (rák) gyógyításában, fájdalomcsillapítóként, bőr-allergiák ellen, sőt, görcsök, hányinger ellen is. „Tu­dós” Nagy Ferenc kezelt kender, lótej-savó és fűzcsíra ázatából készült étellel „sorvadóbénult” (föltehetőleg szklerózis multiplexes) beteget. Sikerült a rosszab­bodást megállítania. Kenderlevél füstöt is inhaláltatott. A tudók, javasok kenő­csöket is készítettek allergiás kiütések és egyéb „rossebek” ellen kenderből és méhgyantából (propolisz).

A kendert a „bögyöllőrenyheség” (impotencia) ellen is bevetették. Füst for­májában idegnyugtatóként, tea formában a belső – gyomor és bél – idegesség leküzdésére.

Táltosaink a kendert étvágytalanság ellen is alkalmazták, súlyban leromlott betegeiknél. Gyomorfekély ellen is használták, és nem csak főzet formájában, hanem egy gyantaszerű kenderkivonattal. Ezt a zöld vadkenderből nyerték. Úgy vélték, ez a kenődő anyag a fekélyre tapad, nem megy át olyan gyorsan a gyomron, mint a tea. Torokbántalmak ellen pedig szopogatták ezt a kenderből készített pé­pet. Láz esetében még fűz vagy nyír kérgéből nyert főzettel kombinálták. A tüdőt érintő bajok esetében a juhar levét keverték hozzá.”

Forrás:
Máté Imre – Yotengrit

cover

http://www.mateimre.hu/web/index.php/lejegyzett-eloadasok/105-mate-imre-gyogyaszat-a-yotengrit-szerint
http://www.yotengrit.hu/hu/article/mate-imre
http://www.magyarmenedek.com/products/3770/Yotengrit_I-II-III-IV__egyutt_-_Mate_Imre.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.