A rektális kannabisz hatékonyabb, mint elszívni egy spanglit: orvosi vélemény

VANCOUVER – Nem minden orvosi kannabisz teremtetett egyenlőnek. Legalábbis ezt állítja néhány szakértő, amikor az egészségügyi kockázatokra és a csökkentett hatékonyságra figyelmeztetnek, ami a gyógyszer elszívásával jár.

Ahogy az orvosi kannabisz egyre nagyobb népszerűségnek örvend és Kanada már a legalizáció útjára lépett, az egészségügyi szakemberek hangsúlyozzák, hogy az orvosoknak és a betegeknek figyelembe kell venniük a drogfogyasztás különböző módjaihoz kapcsolódó, néha súlyos mellékhatásokat.

Paul Farnan, a British Columbia Egyetem szenvedélybetegség szakembere az orvosi kannabisz elszívásának ajánlását, egy orvos által előírt ópiumpipa használatához hasonlítja.

“Tudjuk, hogy van valami az ópiumban, ami segít a fájdalom kezelésében, és képesek vagyunk előállítani gyógyszerészeti morfint és más fájdalomcsillapítókat, de nem mondanánk az embereknek, hogy ‘Fáj valamid? Miért nem szívsz egy kis ópiumot?’” – mondja.

Hátsó ajtó gyógyszer: Kannabisz olaj kúp készítése és alkalmazása

“Inkább azt mondjuk az embereknek, hogy ‘Úgy gondoljuk, hogy a kannabinoidok hasznosak lehetnének pár dologra. Miért nem szívsz egy kis kannabiszt?’ Először is a kannabisz nagy veszélyt jelent a tüdőre.”

Mikhail Kogan, a washingtoni George Washington Egyetem Egészségügyi Központjának orvosi igazgatója elmondta, hogy nem lát okot arra, hogy az emberek orvosilag szívhassanak kannabiszt.

Nehéz a gyógyszer elegendő mennyiségű felszívódása a tüdőkön keresztül, és amikor valaki megeszi, akkor a gyomorsavak zavarnak be, sokkal hatékonyabb a gyógyszert máshogy bevenni, mint például a nyelv alatt – teszi hozzá.

“A rektális alkalmazás sokkal inkább előnyös a felszívódás térfogata miatt. Sokkal többet lehet beadni és sokkal jobban felszívódik, de nem mindenki nyitott erre az adminisztrációs módra” – mondta Kogan.

“Olyan sok más termékünk van, olyan sok alkalmazási mód, így véleményem szerint a kannabisz elszívása nagyon elavult és nagyon kevés klinikai alkalmazhatóságot mutat” – tette hozzá.

“Ezt követően úgy gondolom, hogy valószínűleg az emberek többsége azért választja még mindig a szívást, mint alkalmazási módszert, mert ez a leginkább elérhető.”

Health Canada hivatalosan ellenjavalja a kannabisz elszívását.

”A dohányfüstben megtalálható vegyi anyagok közül sok megtalálható a kannabisz füstben is” – olvasható a honlapjukon.

A média ignorálta a szakértő felfedezését a kannabisz és a tüdőrák kapcsolatáról: mostmár orvosi iskola tananyag

A Kanadai Orvosi Szövetségnek nincs hivatalos álláspontja az orvosi kannabisz fogyasztásáról, de hivatalosan ellenzi bármilyen égetett növényi anyagok belélegzését.

A társulat szóvivője, Jeff Blackmer hozzátette, hogy sok orvos vonakodik az orvosi kannabisz felírásától, mert nincs elég szakértői tanulmány a gyógyszer orvosi hatásosságáról, lehetséges mellékhatásairól, megfelelő dózisairól és így tovább.

Az orvosok “erős többsége” nem szívesen vállalná az ún. úttörő szerepet, tette hozzá Blackmer. “Legtöbbjük gyűlöli”, mondta.

“Olyasvalami, amit a kormányzat ránk kényszerített, és az orvosok többsége nem szeretne vele foglalkozni.”

Debra Lynkowski, a Kanadai Tüdő Szövetség vezetője arra kéri a betegeket és az orvosokat, hogy vegyék figyelembe a tüdő egészségét az orvosi kannabisz megvitatásakor.

“Mikor valamit égetünk, az égés folyamata méreganyagokat és rákkeltő anyagokat szabadít fel és bocsát ki, függetlenül attól, hogy mi a forrás” – mondta.

“Ennek elsődleges aggodalma, hogy ez milyen hatással van a tüdő egészségére.“

“Tudatában vagyunk, hogy a kannabisz szívása egy létező probléma. Azonban, ezt nem tudjuk kontrollálni a pácienseknél.”

Colette Rivet, a kanadai engedéllyel rendelkező kannabisztermékgyártókat képviselő egyesület vezetője elmondta, hogy míg az ipar az orvosi kannabisz dohányzás ellen szól, végső soron nem tudja korlátozni a betegek által alkalmazott módszereket.

“Tudatában vagyunk, hogy a kannabisz elszívása egy létező probléma. Azonban, ezt nem tudjuk kontrollálni a pácienseknél.” mondja Rivet.

“Új termékformákat igyekszünk fejleszteni, hogy hajlandóak legyenek elhagyni ezt a módszert.”

3 tanulmány, mely bizonyítékul szolgál arra, hogy a kannabisszal végzett vaporizálás jót tesz a tüdőnek

Minden engedéllyel rendelkező termékgyártóknak megvan a saját egyedi dokumentuma, amelyet az orvosok töltenek ki orvosi kannabisz felírásakor, amely tartalmazza a Health Canada által előírt minimális mennyiségű információt, mondta Rivet.

Továbbá, egyes vállalatok megkérdezik, hogy a páciens inkább szárított kannabiszt vagy olajat szeretne-e, míg mások nem, tette hozzá.

A Health Canada szóvivője megerősítette, hogy a páciensek felelősek az orvosi kannabisz megfelelő formájának megigényléséért, legyen az száraz levél, vagy olaj, és nincsenek korlátozva abban, hogy mire használják fel.

A kannabiszt tartalmazó táplálékok értékesítése tilos, de a Kanadai Legfelsőbb Bíróság 2015. júniusi határozata szerint az orvosi kannabisz betegeknek joguk van a gyógyszereik elkészítéséhez, bárhogy is szeretnék azt, beleértve a főzést is.

Forrás:
http://www.huffingtonpost.ca/2017/03/05/rectal-marijuana_n_15178784.html