A citikolin csökkenti a THC pszichoaktív hatásait

A citikolinról (citicoline) felfedezték, hogy képes a THC pszichoaktív hatásainak csökkentésére. Dr. Janet Sweeney, Ph.D. azt állítja, hogy a kannabisz kivonat kezelésben részesülő betegek arról számolnak be, hogy a citicolin elviselhető szintre “csökkenti a betépést”.

A kannabisz kivonatok magas THC-szintje miatt a betegek gyakran intenzív pszichoaktív hatásokat tapasztalnak, ami fokozhatja a paranoiát és a szorongást. Az előzetes kutatások azt mutatták, hogy a citikolin kiegészítők segítenek a fókusz és a mentális energia javításában, és esetleg hasznosak lehetnek a figyelemhiányos rendellenesség kezelésében. A citikolint természetesen megtalálható a szervezetben.

Corrie Yelland, egy rák túlélő, beszámol arról, hogy a kannabisz kivonat kezelés alatt a pszichoaktív hatás nagyon intenzívvé vált.

“A Citicoline nem akadályozza meg a betépést, de nem fog ÉRDEKELNI,” – mondja Yelland. “Úgy működik, mint a csoda, megállít bármilyen paranoiát vagy szorongást. A citikolin nélkül nem tudtam volna felvinni a kannabiszolaj adagját arra a szintre, amire szükségem volt ahhoz, hogy megöljem a rákot.”

Corrie első kézből ismeri a kannabisz gyógyító erejét. Amikor közölték vele, hogy az agresszív rák kezelésére csak a kemo vagy a sugárterépia alkalmas, akkor ő mindent lehetőséget megragadva a kannabisz kivonat kezelés mellett döntött. Most Corrie rákmentes, és az új életét annak szenteli, hogy megismertesse másokkal a kannabisz rákellenes hatásait. Itt hallgatható meg a teljes története.

Corrie esküszik a citikolinra: “Ha egy beteg szédeleg reggel az olajtól, vegyen be egy citikolint. Körülbelül 10-15 perc múlva érezni fogja a hatást. Gyakorlatilag minden reggel ezt csinálom.”

A Web MD szerint:

A citikolin egy az agyban található vegyület, ami természetesen előfordul a szervezetben. Gyógyszerként szájon át, kiegészítőként vagy intravénásan kerül bevételre.

A citikolint Alzheimer-kórra és más típusú demenciára, fej traumára, cerebrovaszkuláris betegségre, például stroke-ra, korral összefüggő memóriavesztésre, Parkinson-kórra, figyelemhiányos hyperaktív rendellenességre (ADHD) és glaukómára alkalmazzák.

Hogyan működik?

Úgy tűnik, a citikolin növeli a foszfatidilkolin nevű vegyület szintjét az agyban. Ez a vegyület fontos az agyműködés szempontjából. A citikolin csökkentheti az agyszövetek károsodását is, ha az agy sérül.

Amerikában a citikolint táplálékkiegészítőként forgalmazzák. Citikolint vásárolhat az Amazonon vagy a legtöbb helyi étrendkiegészítő üzletben (USA).

FONTOS KIEGÉSZÍTÉS!

Figyelmeztetés a Citikolin, a Rák és a Kannabisz kapcsolatáról

Bár a citikolin hasznosnak mutatkozott az akut iszkémiás stroke káros hatásainak enyhítésében, nem biztos, hogy a legjobb választás a kognitiv funkciók támogatására miközben kannabiszt használunk rák kezelésére, különösen a glioblasztomák és egyéb tumorok esetében, amiket bevacizumab-al (Avastin) kezelnek.

A stroke után a citikolin elősegíti az új véredényképződést (angiogenézis) az vaszkuláris endoteliális növekedési faktor (VEGF) indukciója és felszabályozása révén. A kutatások azt mutatják, hogy a VEGF indukciója elősegíti az új erek kialakulását az agy azon területén, amik gyógyuláson és regeneráción mennek át. Ez jó dolog.

Az avastin egy monoklonális antitest, amely blokkolja az angiogenézist a VEGF gátlásával. Az új erek támogatják az elsődleges daganatokat és azok metasztázisainak növekedését. Az avastint glioblasztóma, metasztatikus vastagbélrák, egyes tüdőrákok, vesebetegségek, petefészekrák és számos olyan szem betegség kezelésére alkalmazzák, amelyeket túlzott vascularizáció jellemez (például diabéteszes retinopátia).

Az avastin és a citikolin ellentétes hatással van az új véredényképződésre. Bár az új erek fontos szerepet játszhatnak az akut iszkémiás stroke-ból történő felépülésben, az elsődleges és metasztatikus tumorok véráramának leállítása ezeknek a daganatoknak az elpusztítására használt módszer.

A citikolin az akut iszkémiás stroke és a retina neurodegeneráció szempontjából is előnyös, mivel segít életben tartani a sérült agy- és retinasejteket. Anti-apoptotikus hatással rendelkezik. A kannabisz esetében a tetrahidrokanabinolról (THC) kiderült, hogy segít megölni a rákos sejteket apoptózis (programozott sejthalál) indukálásával.

Amint láthatjuk, a citikolin elősegíti (legalábbis az akut iszkémiás stroke esetében) a VEGF-t és az anti-apoptózist. Ezen okok miatt óvatosnak kell lennünk a citokolin használatával a kogníció javításában és a pszichoaktivitás gátlásában dagantos betegségek THC-val történő kezelése mellett.

Két nootróp (a központi idegrendszer aktivitását fokozó) étrendkiegészítő, amelyek a citikolin helyettesítésére szolgálhatnak: az Alpha-GPC, amely úgy tűnik, hogy biztonságosabb kolinforrást biztosít. És a Bacopa monnieri, amely úgy tűnik, hogy pro-apoptotikus hatású.

Dr. Joe D. Goldstrich

Forrás:
https://illegallyhealed.com/citicoline/
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1090-CITICOLINE.aspx?activeIngredientId=1090&activeIngredientName=CITICOLINE
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695184/
https://auntzeldas.org/a-word-of-caution-concerning-citicoline-cancer-and-cannabis/