A kannabisz hyperemesis szindróma és az azadirachtin mérgezés

Mi az a Kannabisz Hyperemesis?

Az első jelentett kannabisz hyperemesis szindróma (CHS) esetek 2004-ből származnak. A leggyakoribb jelei az enyhe vagy súlyos hányinger, hátfájás, valamint teljes testi fájdalom, a ciklikus hányás, amely tünetek forró zuhannyal vagy fürdővel enyhíthetők, a kannabisz használat felfüggesztésével pedig maradandó károsodás nélkül megszűnnek.

A modern egészségügy a nagy mennyiségű és hosszútávú kannabisz használatot tartja felelősnek, azonban több eseti megfigyelés és személyes tapasztalat is arra mutat, hogy a háttérben az Azadirachtin tartalmú organikus rovarírtók állnak, amiket a kannabisz termesztők előszerettel használnak.

Mi az az azadirachtin?

Az azadirachtin a neem fa (Azadirachta indica, miatyánkcserje) magjában található hatóanyag. Miután a természetes neemolajat kivonják a magokból, alkohollal kezelik, aminek hatására az azadirachtin elválasztódik a természetes neemolajtól. Az így fennmaradó olajat azadirachtin nelkül tisztázott hidrofób neem extraktumnak nevezik. A neem fa magjából származó két fő hatóanyag az azadirachtin és a neemolaj.

A magok jelentik az azadirachtin egyetlen természetes forrását. Az azadirachtin rovarírtóként számos különböző módon hat, többek között szabályozza a rovarok növekedését, csökkenti a rovarok tápláléfelvételét, riasztó, sterilizáló és meggátolja a peterakást.

A rovar fejlődését szabályozó szerkként, az azadirachtin antagonista, azaz gátlolja a rovar vedléséért felelős hormon, az ekdizon szintézisét vagy anyagcseréjét. Következésképpen gátolja a vedlés folyamatát, majd a metamorfózist, ez a rovarok halálát okozza, a következő életszakaszba vagy stádiumba (vedlések között rovarszakasz) való áttéréskor így megszakítja a rovarok életciklusát, amely megakadályozza jövő generáció létrejöttét.

Az azadirachtin hatékonyabb a rovarok éretlen/fiatal életszakaszában, mint a tojásban, vagy a kifejlett egyedekben. Azonban az azadirachtin lassabb működésű, mint a hagyományos rovarirtók, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az azadirachtin megváltoztatja vagy módosítja a rovarok viselkedését. Az azadirachtin egy gyomor méreg, a rovaroknak a táplálékkal kell a hatóanyagot bevinni, hogy az negatív hatásokat fejtsen ki rájuk. Úgy tűnik, hogy a hatásosság jobb a rágó, mint a szívó rovarok esetében. Ez lehet az oka annak, hogy az azadirachtin hernyók ellen a leghatásosabb.

A neemolaj mellékhatásai

A webMD amerikai online egészségügyi magazin a következő mellékhatásokról ír a neemolaj esetében:

A neem valószínűleg biztonságos legtöbb felnőttnék, szájon legfeljebb 10 hétig történő alkalmazása esetén, a szájon belül akár 6 héten át, illetve a bőrön való alkalmazáskor maximum 2 hétig. A neem nagy dózisú, vagy hosszú ideig történő alkalmazása valószínüleg veszélyes, károsíthatja a veséket és a májat.

Gyermekek: A neem mag vagy olaj szájon át való szedése valószínűleg nem biztonságos gyermekek számára. Súlyos mellékhatások fordulhatnak elő csecsemőknél és kisgyermekeknél órákkal neem olaj bevétele után. Ezek a súlyos mellékhatások: hányás, hasmenés, álmosság, vér rendellenességek, görcsök, eszméletvesztés, kóma, agyi rendellenességek, és halál.

Terhesség és szoptatás: Neem olaj és neem kéreg valószínűleg nem biztonságos szájon át alkalmazva a terhesség alatt. Vetélést okozhat.

Egy 2008-as jelentés az Indian Pediatrics folyóiratban beszámol a neemolaj használatáról megfázás kezelésére orcsepp formájában. A kutatók jelentették hogy ennél az adagolásnál előfordulhat, hogy a beteg véletlenül lenyeli a neemolajat. Előfordultak mérgezéses esetek neemolajjal gyermekeknél, akiknél görcsöket, kómát és halált okozott. Egy öt éves fiú súlyos rohamot kapott egy órával neemolaj fogyasztása után, ami szívmegállást eredményezett. Az esetet túlélte, azonban tartós beszéd, memória és motoros károsodást szenvedett. A Természetes Gyógyszerek Átfogó Adatbázisa (Natural Medicines Comprehensive Database) szerint a neem nem biztonságos gyermekek számára.

A Szingapúri Egyetem kutatói egy egereken végzett tanulmányban (Journal of Pathology 1989) kimutatták a neemolaj káros hatásait a májra és az agyra, a Reye-szindrómához hasonló módon – ami egy vírusos betegség gyermekeknél és tizenéveseknél. A hányás, a levertség, és a laza széklet szintén a Reye-szindróma tünetei, amik néhány percen belül a neemolaj elfogyasztása után jelentkeznek. A neemolaj pontos mérgező dózisszintje nem ismert. A neemolaj mérgezés bár ritka, de felnőttek esetében is előfordul.

A Természetes Gyógyszerek Átfogó Adatbázisa szerint a neem fogamzásgátló hatása vetélést okoz. A 2009-ben megjelent tanulmány összefoglalta neemolaj egerek petefészkére kifejtett hatásait. Az egereknek neemolajat adak alacsony és magas dózisban hat hétig. Az egerek petefészkének vizsgálata az érett tojások számának, az ösztrogén, valamint a progeszteron szintjének csökkenését mutatta.

Azadirachtin mint bio rovarírtó

Az azadirachtin egy a Szerves Anyagok Felülvizsgálati Intézete (OMRI) által hitelesített organikus rovarírtó. Az Azatrol nevű kereskedelmi forgalomban lévő terméket 2004-ben minsősítették használatra Amerikában. Az Azamax 2008-ban kapott OMRI hitelesítést. Mindkét terméket nagy mennyiségben használják a kannabisz iparban mint “bio” megoldást atkák ellen, amik szeretik a kannabiszt.

Lehet, hogy az azadirachtin szerves, azonban az emberre nézve káros lehet. Függetlenül attól, hogy a használat intenzív és rövid, vagy enyhe és hosszú távú, a hatásai miatt soha ne használjuk vegetáló vagy virágzó növények kezelésére.

Az ember évezredek óta használ kannabiszt a kannabisz hyperemesis bármilyen jele nélkül. Aztán az azadirachtin OMRI hitelesítést kap és ezzel párhuzamosan megjelenik. Kannabisz használók hirtelen elkezdenek CHS tüneteket produkálni. A címkézés szerint a gyümölcsökről és a zöldségekről le lehet mosni és egészen a betakarításig használható. És a kannabisz termesztők így is használják! Azonban kevés olyan ember van, aki a kannabiszt lemossa használat előtt.

Az azadirachtin számos rovarírtó termékben megtalálható:

Azatrol
Azamax
Aza-Sol
Align
Azatin
Turplex
és mások (ellenőrizzük a címkét!)

Egy CHS tüneteitől szenvedő kannabisz termesztő megfigyelései

“Beletelt három évembe, hogy erre rájöjjek, remélem, hogy segít megakadályozni a CHS-t másoknak is.”

Vannak emberek, akik azt mondják ez az “új kannabisz”, “túl erős”, ez okoz CHS-t. Azért vagyok itt, hogy tudd, nem ez a helyzet. Ez a kérdés szorosan kapcsolódik az azadirachtinhoz és itt leírom, hogy miért.

Közel 30 éve használok kannabiszt napi rendszerességgel. Egészen 2008-ig soha nem tapasztaltam azadirachtin mérgezést. Beletelt 3 évembe, hogy megértsem a probléma a forrását, még úgy is, hogy az információ ott volt előttem.

Mielőtt elkezdtem volna azadirachtin termékeket használni majdnem 10 évig nem használtam semmilyen rovarírtót, még organikust sem és végül jelentős mennyiségű időt töltöttem el szenvedéssel, és forró fürdőkel. Hányinger nélkül nem tudtam enni, ha nem ettem semmi akkor is hányingerem volt. A bél fájdalom intenzív volt, mintha horgokat akasztottak volna az oldalamba és hátrafelé, a gerncem felé húztak volna. Fokozott izomtónusok alakultak ki az egész testemben, amik fájdalmas területeket alakítottak ki a nyakam és a gerincem környékén.

A mentők három különböző alkalommal vittek kórházba emiatt. Minél több feldolgozott élelmiszer ettem, annál rosszabb volt a fájdalom és a hányinger. 10 kilót fogytam és túl sokáig voltam egészségtelenül sovány.

Az életem rettenetes volt és hatalmas mennyiségű forró vízet használtam el, jelentősem megnövelve a gáz és a víz számlákat. Megéri az enyhülés miatt, ha nem vagy tisztában a probléma forrásával.

Párhozamos tesztelást csináltam a biztonság kedvéért

Az egyik növényt a gyökér zónában kezeltem a virágzás első napján. Két növényt a virágzás első napján permeteztem le és egyet 2 héttel a virágzás megkezdése után. Ezek a növények mind CHS-t okoztak nálam, és enyhe diszkomfortot másokban. Úgy látszik, én elég érzékeny vagyok azazadirachtinre.

A tiszta növények csakis és kizárólag megkönnyebbülés nyújtottak. A tiszta kannabisz további használata sokkal elviselhetőbbé tette a CHS-t. Folytattam a tiszta kannabisz használatát és már nem szenvedek a CHS tüneteitől. Az egyetlen időszak amikor hányingerem van és egyéb CHS tüneteim, amikor túl sok a kannabiszt használok más termelőktől, köztük kannabisz gyógyszertárakból.

Több száz kannabisz dolgozót kezelnek problémákkal –  Ez úgy hangzik, mint egy tömeges azazadirachtin plusz egyéb növényvédő szerek által okozott mérgezés. Azok a szegény emberek, akiket olyan orvosok kezelnek, akik nincsenek tisztában a azadirachtin és egyéb kannabisznál használt peszticidek hatásaival.

A kannabisz egy nagyon jó bio-akkumulátor, azaz felveszi és belsőleg tárolja az azadirachtint. Miután a növénybe kerül úgy tűnik, hogy egyáltalán nem bomlik le gyorsan. Kérlek beszélj erről mindenkivel aki kannabiszt használ.

További azadirachtin mérgezéses történetek kannabisszal:
https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=257461
https://thecleangame.net/2015/12/cannabis-hyperemesis-actually-azadirachtin-poisoning/

Forrás:
https://steemit.com/cannabis/@thecleangame/cannabis-hyperemesis-syndrome-chs-is-azadirachtin-poisoning-tralawar-s-post-reminded-me-to-post-this-ty-tralawar
http://www.gpnmag.com/article/explaining-azadirachtin-and-neem/
http://www.livestrong.com/article/140712-side-effects-neem-oil/